Vett och etikett vid begravning

By on 26 juni, 2023
Arkivbild

Vett och etikett vid begravning, här är de mest googlade frågorna 2023. Vad skriver man i en kondoleans? Vilken klädsel ska man ha? Och vilka blommor ska man välja?

Frågorna kring vett och etikett vid begravning är många. Här är det som svenskarna har googlat mest kring 2023, enligt en sammanställning av Lavendla.

Den mest googlade frågan i samband med begravningar handlar om kondoleanser. Användarna undrar exempelvis vad man skriver i texten, alternativ till “jag beklagar sorgen” och andra “fina ord när någon har dött”. I genomsnitt görs det drygt 5500 sökningar varje månad på de två största sökorden, “kondoleans” och “kondoleans text”.

Utöver det finns det många populära sökord- och fraser, som till exempel “kondoleanstexter”, “vackra ord till sörjande” och “hälsning vid dödsfall”. De vanligaste sökorden har tillsammans en volym på över 12 000 sökningar på Google varje månad, enligt Lavendlas sammanställning.

– Det är tydligt att det finns en stor osäkerhet kring hur man förväntas kommunicera och agera när någon i ens närhet går bort. Men det positiva i sammanhanget är att hjälp finns att få i våra guider, säger Jakob Nordström, VD hos Lavendla Begravning & Juridik.

Ett annat ämne som det görs mycket sökningar kring är blommor. Där söker man efter information om det är passande att ha med en bukett eller handblomma och vilka blommor och färger som är vanligast vid en begravning. Svaret på just den frågan är liljor, rosor och nejlikor, främst i vitt, men även i andra ljusa toner.

De största sökorden inom blommor och handblommor har tillsammans över 6000 sökningar per månad, där “blommor till begravning” står för ungefär hälften.

– Blommor vid begravning är ett naturligt inslag i de flesta begravningar. Det symboliserar livets kretslopp på ett vackert och personligt sätt, säger Jakob Nordström.

Det tredje ämnet för de vanligaste frågorna kring vett och etikett vid begravning handlar om klädsel. Utöver sökfraser som innehåller “begravning” och “kläder” görs det mycket sökningar på kombinationer som innehåller kön (man, kille, kvinna, dam etc). 

Men flest antal sökningar görs faktiskt på en detalj i klädseln – slipsen. Varje månad googlas det över 4000 gånger på olika frågor kring om man ska ha slips till begravningen och om den ska vara vit, svart eller av någon annan färg.

– Ska man som nära anhörig ha vit eller svart slips på begravningen? Det är en av de vanligaste återkommande frågor vi får på Lavendla, säger Jakob Nordström.

Utöver de tre största ämnena googlas det exempelvis om vad, och om man måste, säga något vid kistan, var man sitter i kyrkan och om det är okej att fotografera under en begravning.

Ett generellt tips ur vett- och etikettperspektiv är att fråga begravningsbyrån som anordnar begravningen om de anhörigas önskan. Som gäst på en begravning bör man alltid visa stor hänsyn och respekt gentemot de anhöriga och övriga gäster.

….

10 största sökorden – kondoleanser

Sökvolym/månad

kondoleans

3600

fina ord när någon dött

2400

kondoleans text

1900

jag beklagar sorgen

1000

istället för beklagar sorgen

880

vackra ord till sörjande

720

kondoleanstexter

590

kondoleans text dödsfall

110

kondoleans text blommor

110

hälsning vid dödsfall

90

….

10 största sökorden – blommor

Sökvolym/månad

blommor till begravning

2900

blommor begravning

1300

handblomma begravning

880

begravning blommor

590

skicka blommor till begravning

320

handblomma begravning färg

260

blommor begravning text

140

blommor vid begravning

140

handblomma vid begravning

140

färg på blommor vid begravning

50

….

10 största sökorden – klädsel

Sökvolym/månad

slips begravning

1300

vit slips begravning

1300

kläder begravning

880

vit eller svart slips på begravning

480

begravning kläder

390

kläder till begravning

390

kläder begravning dam

390

färg på slips vid begravning

390

begravning slips

320

vilken färg på slips vid begravning

210

Sverige
Örebronyheter

Källa: Lavendla
Här kan du läsa mer om vett och etikett vid begravning – https://lavendla.se/ga-pa-begravning/vett-och-etikett-vid-begravning/
Om undersökningen
Datan för sökord och sökvolymer kommer från Google. Perioden som den genomsnittliga sökvolymen baseras på är de senaste 12 månaderna, maj 2023-juni 2022. Urvalet av sökord är gjort utifrån sökintentionen, där sökord med intentionen “information” är det som ingår i sammanställningen. Vid dessa sökningar letar användaren efter information. Sökningens syfte är inte att leda till ett köp av en produkt eller tjänst.

You must be logged in to post a comment Login