ViktVäktarna ändrar sin algoritm: sätter tillsatt socker i fokus

By on 11 december, 2021

För första gången på sex år har WW ViktVäktarna lanserat en ny algoritm som tar olika livsmedels viktigaste näringsfaktorer och kokar ner dem till en enda siffra. WW ViktVäktarnas team av dietister och forskare har utvecklat algoritmen som hjälper till att vägleda och underlätta mer hälsosamma val.

Enkelt förklarat, alla olika mat- och dryckesprodukter tilldelas ett värde baserat på dess näringsinnehåll. Användarna kan genom en personlig ”budget”, gå ner i vikt på ett hälsosamt och hållbart sätt som passar deras liv. Det uppdaterade programmet är nu tillgängligt för miljontals WW-medlemmar över hela världen.

Förutom kalorier och protein tar den nya formeln hänsyn till mängden fibrer, mättat och omättat fett samt hur mycket tillsatt socker en viss produkt innehåller. WW ViktVäktarna i Sverige vill nu hjälpa konsumenterna att göra smartare val i tider där det är svårt att skilja det tillsatta från det naturliga sockret i olika produkter.

– I Sverige visar näringsdeklarationen bara den totala mängden socker på olika produkter – men den gör ingen skillnad på vad som är naturligt förekommande och vad som är tillsatt. För att kunna se det måste man titta på innehållsförteckningen och det är inte heller så lätt eftersom det finns över 50 olika namn på tillsatta sockerarter. Fler aktörer måste göra det lättare för konsumenterna att fatta hälsosamma beslut i butiken – inte minst när det kommer till livsmedel som innehåller många kalorier men som inte mättar eller bidrar med näring, säger Ulrika Ennen, vd på Svenska WW ViktVäktarna.

Samtidigt som den nya algoritmen lanseras introducerar WW ViktVäktarna för första gången individuella kostplaner. Baserat på ett inledande frågeformulär skapar appen en personlig hälsoplan baserad på den mat och aktivitet som användaren gillar mest. Livsmedel med mycket fiber, protein och omättat fett har ett lägre eller 0 i poängvärde medan produkter som innehåller högre mättat fett och tillsatt socker har ett högre poängvärde. De som äter icke-stärkelserika grönsaker, dricker vatten och tränar kan också lägga till extra poäng till sin egen ”budget”.

Den nya algoritmen är baserad på modern närings- och beteendeförändringsvetenskap samt konsumentforskning och hjälper medlemmar att skapa och bibehålla hälsosamma vanor inom mat/näring, aktivitet, tankesätt och sömn. Testgrupperna för det nya programmet har påvisat kliniskt signifikant viktminskning; minskad hunger, ökad fysisk aktivitet samt övergripande förbättringar i upplevt välbefinnande och livskvalitet*. 

*Sex månaders före/efterstudie på 153 deltagare, utförd av Sherry Pagoto, PhD, och kollegor vid University of Connecticut. Studie finansierad av WW. Specifika kliniska resultat av studier

  • Signifikant ökning av intaget av hälsofrämjande livsmedel. Detta inkluderar en ökning med 55,4 % av daglig fruktkonsumtion och 60,6 % ökning av daglig grönsakskonsumtion.
  • En ökning av måttlig fysisk aktivitet med 27 minuter per dag och minskning av stillasittande med 83 minuter per dag.
  • En genomsnittlig ökning på 52,9 % i automatiska hälsosamma vanor. (Deltagarna började ägna sig åt hälsosamma vanor utan att tänka på det, vilket bidrog till att göra dessa vanor till en del av deras dagliga liv.)
  • En minskning av känsla av hunger med 13,8 % och 15,5 % minskning av det totala suget efter något att äta.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: WW ViktVäktarna

You must be logged in to post a comment Login