Vinnare och förlorare på fritidshusmarknaden: Örebro i toppen – Västmanland i botten.

Av på 24 april, 2013

Efter en lång och kall vinter börjar nu även fritidshusmarknaden tina och snart kommer visningarna stå som spön i backen. På fem år har priserna på fritidshus stigit med 4 procent i Sverige. Men i vilka områden har priserna gått upp och ner mest? Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarkedja, har tagit fram siffror som visar att fritidhusägare i Örebro län är de största vinnarna. Minst prisökning har det varit i Västmanlands län.

För att få en bild av hur prisökningen på fritidshus sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under april 2012 till mars 2013 med samma period 2007/2008. Snittökningen i landet ligger på + 4 %. Örebro län har högst prisökning med + 26 % medan fritidshusen i Väsmanlands län har sjunkit med i snitt 10 %. På kommunnivå kan fritidshusägare i Berg i Jämtlands län vara glada över en prisökning på hela 102 procent. Störst prisnedgång har Arvika kommun haft med – 45 %.

– Prisuppgången på fritidshus har stannat av de senaste åren. Bland annat beror det på oro kring konjunktur och omvärld och minskat intresse från utlandet. Utbudet har även succesivts byggts på och är nu rekordstort. Självklart finns det stora skillnader mellan olika orter men överlag kan man säga att det är köparnas marknad. Men kan inte räkna med att göra klipp. Men det finns stora chanser att hitta något riktigt bra eftersom utbudet är så stort, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Norrtälje är den kommun där det säljs överlägset flest fritidshus i Sverige. Där har snittpriset gått upp 15 % de senaste fem åren. Just nu känns efterfrågan relativt stark men det skiljer sig mycket mellan olika typer av fritidshus.

– Vintern har gjort att marknaden kommit igång sent men hittills har intresset varit stort. Dock skiljer det sig mycket från fritidshus till fritidshus. När allt stämmer går de snabbt och för höga priser. Andra kan vara mycket svårsålda. Alla prisklasser kan fungera men bra läge, hög komfort med t ex WC och dusch samt närhet till havet drar alltid många spekulanter. Många vill också ha ett stort antal rum så att alla i familjen och även gäster kan sova för sig själv, säger Lasse Tapper, mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Länssiffror – Örebro i topp, Västmanland i botten

Vinnare, län Förlorare, län
Örebro, + 26 % Västmanland, – 10 %
Kalmar, + 25 % Stockholm, – 1 %
Norrbotten, + 25 % Värmland, – 1 %
Dalarna, + 19 % Halland, + 1 %
Östergötland, + 18 % Västernorrland, + 2 %

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in