WWF tipsar om hållbara julklappar och måltider

By on 5 november, 2023
Arkivbild

Julen närmar sig, och med det kommer också jakten på de perfekta julklapparna och planeringen av festmåltider. Samtidigt som man längtar efter att fira med nära och kära, så är det också en tid där man stressar mer, ökar sin miljöpåverkan samtidigt som det är svårt att få pengarna att räcka till.

Här ger WWF praktiska jultips som hjälper till att leva mer ekonomiskt och hållbart. Låt oss tillsammans skapa en grönare och lugnare jul, som är fylld med medvetna val.

– Julen har blivit en stor konsumtionshelg vilket är synd då det varken är bra för planeten eller plånboken och kan skapa onödig stress. Varför inte passa på och se julen som ett tillfälle att låta det kreativa flöda och att skapa nya hållbara traditioner? Gör egna unika julklappar, prova läckra växtbaserade recept och pynta med allt det vackra man hittar i naturen, säger Barbara Evaeus, senior klimatkommunikatör på WWF.

…………….

Julklappstips

….

Second hand

I stället för att stressa runt i överfulla köpcentrum och leta efter dyra julklappar, varför inte välja en mer avslappnad och miljövänlig approach? Att handla julklappar second hand är mer miljövänligt och bättre för plånboken. Det finns en otrolig mängd unika fynd att upptäcka, dessutom blir julklappen mer personlig eftersom du tagit dig tiden att leta efter något som verkligen passar mottagaren. Spara kvittot om hen vill byta sin julklapp!

….

Val av julgran

Valet av julgran är en central del av firandet. Men det finns sätt att göra traditionen mer miljövänlig. Ur ett miljöperspektiv är det bäst att inte ha någon julgran alls, men näst bäst är att köpa en närodlad ekologisk rödgran eller kungsgran. Undvik att köpa plastgran då den fraktas långa sträckor och ofta tillverkas av farlig PVC-plast.

….

Nissebus

Många barn tycker det är roligt att en tomtenisse flyttar in i hemmet under december. Barnen får sedan följa nissens upptåg och aktiviteter under olika dagar fram till jul. Nissebus kan vara ett mer hållbart alternativ än exempelvis en paketkalender men kan för föräldrar ibland leda till stress över att ytterligare saker att fixa i en redan stressig december.

Om ni har en nisse som flyttar in, låt det i så fall vara enkelt och använd aktiviteter ni ändå hade tänkt att göra, som att sätta upp adventsstjärnor och ljusstakar, julpynta med tomtar, dricka glögg tillsammans, baka pepparkakor med egen eller färdigköpt deg, eller att pynta granen med busigt julgranspynt. För att göra det mer spännande för barnen kan du också skapa en nissedörr som blir som en minidörr som leder till nissarnas hem. En rolig detalj som de små burkar uppskatta!

….

Svamp i återvunnen burk

Efter en fantastisk svampsäsong, varför inte ge bort torkad svamp i en återvunnen glasburk till den som själv inte haft möjlighet att komma ut i skogen för att plocka. Se till att svamparna är torkade för att säkerställa lång hållbarhet och smak. Du kan även inkludera ett litet kort med information om svamparten och tips till matlagning!

….

Pandaklubben

En perfekt present för alla barn är ett medlemskap i Pandaklubben. Medlemskapet är laddat med nya rabatter & förmåner för 2024 och kan bli en ren investering för familjen om det nyttjas. Utöver denna naturnytta av att ett träd planteras på Borneo får man även ett fint mjukisdjur. I medlemskapet ingår förmåner som fri entré och rabatter på olika besöksmål samt rabatt på barnböcker. Läs mer om Pandaklubben här.

….

Ge bort ett fadderskap

När du ger bort ett fadderskap i julklapp stödjer du månadsvis WWFs arbete för att rädda hotade arter och bevara jordens skogar och marina miljöer. Du får ett gåvobevis att skriva ut och ge bort i julklapp. Förutom att hjälpa naturen får mottagaren bland annat tidningen WWF Magasin och eventuell fadderpremie. I vår Gåvoshop hittar du även andra fina presenter att ge bort samtidigt som du är med och bidrar till WWFs arbete för djur, natur, klimat och biologisk mångfald.

….

Omvandla gammalt till nytt

Det kryllar av julpynt, adventsljusstakar och juldukar i secondhandbutiker så här års. Passa på att hitta saker som kan förvandlas på kreativa sätt. En gammal julduk kan bli en julkudde, en adventsljusstake kan målas om och få ett nytt utseende som matchar din egen inredning i hemmet.

….

Gör egna talgbollar

I stället för att köpa talgbollar kan man göra sina egna. Det går jättebra att använda återvunnet material som gamla snören eller tråd. Använd gärna blandade frön som solrosfrö, hampfrö och jordnötter tillsammans med ekologiskt kokosfett för att skapa lockande talgbollar som fåglarna kommer att tycka om.

….

Ekologiska presenter

Det är snällare mot miljön att välja ekologiska presenter. Var därför noga med att kolla hur produkterna tillverkas och förpackas. Ett tips är att välja presenter som är tillverkade av återvunnet material eller produkter som kan återanvändas på olika sätt. Som snygga tygväskor som kan återanvändas och blir ett hållbart alternativ till engångsplastpåsar. Vackra bivaxdukar till eventuell överbliven julmat som är ett hållbart alternativ till plast eller aluminiumfolie. Bivaxljus som brinner längre än vanliga stearinljus eller varför inte ekologiskt kaffe för kaffeälskaren?

….

Upplevelser

Ge en upplevelse i stället för en fysisk present. Det kan exempelvis vara en spadag, en biodag, workshops eller biljetter till en konsert. Upplevelser skapar minnen som varar längre än materiella prylar och dessutom uppskattas eftersom man tagit hänsyn till personens intressen.

….

Inslagning av julklappar
Slå in med återanvänt presentpapper eller tidningspapper. Eller varför inte en fin tygbit som du ändå inte använder. Gör fina rosetter i tyg eller snöre.

….

Gör ett julklappslotteri

Ett julklappslotteri är ett enkelt sätt att minska antalet julklappar. Många familjer med äldre barn kör klapplotteri. Alla personer köper en present till enbart en annan julfirare, som lottats fram. Den personen köper i sin tur endast en klapp till en annan person i gänget/familjen. Alla som firar jul tillsammans köper alltså bara en enda klapp och alla får varsin.

…………….

Ät billigt och hållbart under julen

….

Ät mer från växtriket!

 Växtriket erbjuder mycket näringsrika och smakrika alternativ som inte bara är bra för vår hälsa med även för miljön. Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Varför inte göra en auberginesill, eller ersätta riset med rostade rotfrukter? Välj mer och bättre vego med WWF Vegoguiden.

….

Kålrätter

Grönkål, vitkål och rödkål har alla grönt ljus i WWFs Vegoguide, vilket gör dem utmärkta och vackra tilljulbordet. Kåldolmar, kålpudding och brysselkålsallad är alla utsökta rätter och perfekta tillskott till julbordet. Kika gärna i vår receptbank för fler tips!

….

Undvik matsvinn

Under högtider är det lätt att unna sig lite extra av den goda maten. Planera dina julrätter i förväg genom att göra en inköpslista. Undvik impulsköp och överflödiga ingredienser som kan leda till matsvinn. Många julmåltider brukar ha för mycket mat. Överväg därför att minska portionerna och ge gästerna möjligheter att ta mer om de önskar.

…………

Idag slängs ungefär en tredjedel av alla livsmedel som produceras. Cirka 15 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna och 18 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Planera inköpen bättre och ta hand om resterna i stället för att kasta dem.

Nöje
Örebronyheter

Källa: WWF

You must be logged in to post a comment Login