86 % av jobbsökare vill få nej-tack besked direkt

Av på 12 juli, 2018

Enligt en nyligen genomförd undersökning av TNG med över 1 500 jobbsökare uppgav 86 % att de önskar svar så fort det är möjligt om de inte är aktuella i en rekryteringsprocess. Trots att beskedet är negativt.

Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG genomförde våren 2018 en stor undersökning av jobbsökare i Sverige. Ett fokusområde i undersökningen handlade om transparens, kandidatupplevelse och återkoppling under en rekryteringsprocess.

På frågan “Om du inte är aktuell för ett jobb du har sökt, hur snart vill du veta det?” uppgav hela 1 200 personer (86 %) att de önskar svar direkt om deras ansökan inte är aktuell efter att de sökt ett jobb. Sex procent vill ha ett negativt besked inom 2 veckor, medan enbart 3 % önskar besked efter att rekryteringen är avslutadUndersökningen vittnar om glappet mellan jobbsökares förväntningar och föreställningar som finns hos arbetsgivare, som gärna skjuter upp återkopplingen så länge som möjligt.

– Siffran förvånar mig inte, säger Rebecca Hallberg, Talent Community Specialist på TNG och fortsätter: Vi har länge sett att jobbsökare hellre får ett snabbt negativt besked än inget alls. Genom att dra ut på ett besked tappar arbetsgivaren både förtroende och deras employer brand försämras.

I samma undersökning uppger 83 % av respondenterna att de tycker att företagens rekryteringsprocesser är för långsamma, något som även det bidrar till att jobbsökare hoppar av rekryteringar eller väljer andra företag.

Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
1522 respondenter deltog i undersökningen under våren 2018. Jobbsökarna kommer från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, StepStone, Arbetsförmedlingen, StepStone, Linkedin, Facebook och CS-jobb med flera och motsvarar ett representativt och slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in