Audi ökar investeringstakten – 24 miljarder euro 2015 till 2019

Av på 3 januari, 2015

Audi lanserar det största investeringsprogrammet i företagets historia. 2015 till 2019 planeras investeringar på 24 miljarder euro, 2 miljarder euro mer än under föregående period. 70 procent av investeringarna kommer att gå till nya modeller och ny teknik. En ny generation extremt snåla förbränningsmotorer och alternativa drivkoncept planeras för att möta kraven på lägre CO2-utsläpp. Nya förarassistanssystem och uppkopplingstjänster skall stärka företagets löfte om “Vorsprung durch Technik” samtidigt som produktionskapaciteten kommer att utökas internationellt.

Genom stora investeringar under de kommande fem åren planerar Audi att utveckla ny spetsteknik och öka produktionskapaciteten. “Hållbar tillväxt är vår första prioritet. Därför gör vi stora investeringar i innovativ teknik som elektrisk mobilitet, konnektivitet och lättviktskonstruktion”, uppger Rupert Stadler, CEO AUDI AG.

För att klara de stränga CO2-kraven arbetar företaget inte bara på nästa generation bränsleeffektiva förbränningsmotorer utan även på plug-in hybrider som Audi A3 Sportback e-tron, som lanserades strax innan årsskiftet. “Vi vidareutvecklar kontinuerligt alternativa drivkoncept och fokuserar framförallt på att koppla upp bilen mot den digitala omvärlden”, förklarar Dr. Ulrich Hackenberg, Utvecklingschef AUDI AG. “Bilen kommer att kommunicera med förare, internet, infrastruktur och andra fordon samtidigt som den körs på ett hållbart sätt.”

Under Los Angeles Motor Show nyligen visade premiumtillverkaren att man även behärskar bränslecellstekniken genom att presentera konceptbilen A7 Sportback h-tron quattro, en fyrhjulsdriven vätgasbil kompletterad med plug-in hybridteknik. “Vi kan gå i serieproduktion så snart som marknaden och infrastrukturen rättfärdigar det,” säger Hackenberg.

Vid utgången av 2020 planerar det Ingolstadt-baserade företaget att ha utökat modellportföljen från 50 till 60 modeller. Huvudfokus kommer att ligga på nya modeller i C- och D-segmenten. Audi planerar även att utöka den framgångsrika Q-familjen. 2016 kommer en ny Audi Q1 att produceras i Ingolstadt.

En annan viktigt del i investeringsprogrammet är utökningen av produktionskapaciteten i Tyskland och internationellt. “Anläggningarna i Ingolstadt och Neckarsulm är basen för vår internationella framgång. Vi planerar därför att göra mer än hälften av investeringarna i Tyskland”, enligt Axel Strotbek CFO AUDI AG. I Ingolstadt pågår redan förberedelser för nya modeller. Under 2015 kommer även ombyggnationsarbeten att starta i Neckarsulm för att förbereda inför nästa generation av lyxbilen Audi A8.

Audi-koncernen har vuxit till rekordnivån 80 000 anställda och kommer att nå 1,7 miljoner sålda bilar 2014. I Mexico och Brasilien investeras det i nya produktionsanläggningar för att kunna utnyttja tillväxtpotentialen på den amerikanska kontinenten. Premiumtillverkaren blir därmed mindre påverkad av växelkursfluktuationer. Från 2016 räknar företaget med att kunna leverera Audi Q5 direkt från produktionslinan i Mexico.

I Sverige går Audi fortsatt starkt. Under 2014 ökade antalet registrerade Audi-bilar till 18 613 från 17 238 från året innan. Med en totalmarknad på knappt 304 000 bilar innebar det en marknadsandelen på 6,1 %. Audi blev därmed det fjärde största märket i Sverige och behöll sin ledande position i premiumsegmentet.

Marco Schubert, chef för Audi Sverige, ser stor potential för fortsatt framgång under det kommande året: ”Under 2015 kommer vi att lansera flera viktiga modeller. Uppdaterade Audi A6 är först ut. Tack vare ultrakonceptetet är den viktiga tjänstebilsmodellen 2.0 TDI ultra dessutom miljöklassad. Under våren lanserar vi faceliftade Audi Q3 och Audi A1 Sportback. Audi A3 Sportback e-tron, som lanserades strax innan årsskiftet, har fått en bra start och vi tror att det finns en god försäljningspotential nu när frågetecknen kring supermiljöbilspremien rätats ut. På bilsalongen i Detroit i januari visas helt nya Audi Q7 med det senaste i teknikväg, inte minst som plug-in hybrid i Audi Q7 e-tron quattro.”

Mer information om Audi Q7 här >>

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in