Avtal tecknat för Framtidens vårdinformationsstöd

Av på 4 juni, 2019

Nu har Sussa samverkans upphandlande regioner, Västerbotten, Västernorrland, Sörmland, Blekinge och Örebro län, tecknat avtal med Cambio för Framtidens vårdinformationsstöd, FVIS.

Vi är väldigt glada för att avtalet nu är tecknat, det är startskottet för nästa fas i införandet av Framtidens vårdinformationsstöd. Ett stöd som ska bidra till trygg och säker vård för våra patienter och som även ska vara ett effektivt och säkert verktyg för våra medarbetare, säger Ulrika Landström, ordförande Sussa samverkan samt chef för staben för digitalisering och projektägare i Region Örebro län.

Samarbete som gynnar patienter
Det var i januari 2016 som regionerna Västernorrland, Västerbotten, Blekinge, Sörmland och Örebro län beslutade att gemensamt upphandla Framtidens vårdinformationsstöd, FVIS. Februari 2016 gick erbjudande ut till övriga regioner och landsting att vara med. Region Halland, Norrbotten, Dalarna och Gävleborg valde att gå med som optionspartner och ingår nu i Sussa samverkan. Om samtliga väljer att aktivera optionen kommer FVIS att beröra cirka en fjärdedel av Sveriges befolkning.

– Vårt samarbete har många positiva effekter vilket gynnar både allmänheten, våra patienter och våra medarbetare, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande. Vi lär av varandra, vi blir starkare och minskar därmed sårbarheten och kommer fram till resultat snabbare.

Om samtliga nio myndigheter väljer att teckna avtal har kontraktet ett totalt värde på 2,7 miljarder kronor och löper över tio år.

– Vi står inför nödvändiga digitaliseringar inom hälso och sjukvården de kommande åren, vår investering i Framtidens vårdinformationsstöd är ett led i att bidra till det. Vi investerar i framtidens hälso- och sjukvård, säger Ulrika Landström.

Vad ingår i Framtidensvårdinformationsstöd, FVIS?
FVIS är en helhetslösning som omfattar grundläggande stöd för vårddokumentation, vårdadministration och läkemedel, men även stöd för operationsplanering, anestesi/intensivvård, obstetrik, cytostatika samt drifttjänst, support och underhåll. FVIS kommer att införas vid olika tidpunkter i de fem regionerna, med start 2021-2022.

Vad händer nu?
Aktiviteter är påbörjade tillsammans med leverantören parallellt med gemensamma förberedelser inom Sussa samverkan. Detta kommer att underlätta för lokala införanden i regionerna.

– Det nya vårdinformationsstödet kommer att beröra alla på ett eller annat sätt. Medarbetare inom regionerna är oerhört viktiga i det kommande arbetet, vi kommer att behöva engagemang och delaktighet från många, säger Ulrika Landström.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in