Beredskapen måste höjas för hot mot honungsbin

By on 19 maj, 2020

Beredskapen för att hantera biologiska hot mot den svenska biodlingen är bristfällig. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket, som föreslår olika åtgärder för att förbättra skyddet för biodlingen.

Honungsbin har stor betydelse för både den svenska livsmedelsproduktionen och pollineringen av viktiga grödor som raps, äpplen och jordgubbar. Det finns många olika typer av hot mot den svenska biodlingen, exempelvis från exotiska skadegörare som parasiter och sjukdomar som inte finns i Sverige än men som kan bli ett problem i framtiden. I alla våra grannländer finns till exempel trakékvalster. Kvalstren bor i honungsbinas luftvägar och lever på binas kroppsvätskor.

– Jordbruksverket arbetar för en ökande hållbar matproduktion och för att Sverige ska nå det nationella miljömålet om Ett rikt odlingslandskap. Honungsbina producerar bland annat honung och vax och pollinerar våra blommande grödor. De spelar en mycket viktig roll och vi måste ha bättre ramar för biodlingen än i dagsläget, bland annat när det gäller beredskap mot allvarliga skadegörare, säger projektledare Thorsten Rahbek Pedersen.

Löpande övervakning krävs för ökad beredskap
Tillsammans med biodlarorganisationerna, länsstyrelsen i Skåne, Sveriges lantbruksuniversitet och Lunds universitet har Jordbruksverket genomfört ett projekt för att öka beredskapen mot biologiska hot. En slutsats är att beredskapen måste förbättras. Jordbruksverket föreslår:

  • Löpande övervakning av förekomsten av allvarliga skadegörare i Sverige samt flexibla kontrollåtgärder vid fynd av dessa skadegörare.
  • Utveckling av en mer professionell bitillsynsorganisation där bitillsynsmännen får bättre utbildningsmöjligheter och flera uppdrag samt ett bättre fungerande biregister.
  • En höjning av ersättningen för destruerade bisamhällen till en skälig nivå.

– I samband med Jordbruksverkets pågående arbete med införandet av EU:s djurhälsoförordning (Animal Health Law) ses bitillsynsorganisationen över och vi får riktlinjer kring hur exotiska skadegörare ska hanteras. Ramarna för ersättning när staten griper in för att begränsa spridning av allvarliga skadegörare är dock ett stort problem för näringen och vi föreslår att ersättningen höjs, säger Ingrid Karlsson, expert på regler kring bin och humlor.

Regionalt
Örebroguiden

Källa: Jordbruksverket

You must be logged in to post a comment Login