Ett demokratins privilegium

Av på 15 augusti, 2018

Nu är det snart val, bara ett drygt tjugotal dagar bort. Längs gatorna hänger affischer, på tv:n sänds partiledardebatter och på torgen står valstugorna med dörrarna vidöppna och välkomnar människor in i samtal och gemenskap.

När jag står vid valstugan slår det mig, en tanke värd smaka på en stund. Äro det inte en ynnest, ett demokratins privilegium att på öppen gata, på ett gemensamt torg giva plats för så många olika medborgerliga politiska samtal, olika åsikter och politiska partier.

Människor som med förundran, nyfikenhet och engagemang utbyter tankar och känslor utan hot om- eller rädsla för att behöva se sig över axeln eller tyst viska med risk för att annars bli åsiktsregistrerad, hotad, bortförd eller straffad. 

Men vi får inte bli bekväm, vi får inte ta detta privilegium för givet. Demokratin är inget statiskt tillstånd. Demokratin förutsätts och möjliggörs bara genom att vi varje dag står upp för- och kämpar för demokratin och dess fri- och rättigheter.

Demokratin är långt mer än allmänna val var fjärde år, demokrati är rättigheten och möjligheten att leva och verka i ett jämlikt och solidariskt samhälle.

Andreas Zheng Svensson SSU Örebro län, Politik | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in