Nu ökar trycket på små lägenheter

Av på 11 juli, 2019

Under sommaren lugnar bostadsmarknaden ner sig något. Färre nya objekt kommer ut på marknaden, och budgivningarna är svalare än under vår och höst. Ny statistik från Booli visar att det finns en typ av bostäder som inte tar sommarsemester.

När antagningsbeskedet till universitet och högskolor kommer den 11 juli märks det tydligt även på bostadsmarknaden. Städer med många studenter får en period med ökad efterfrågan inför terminsstarten redan nu 11:e juli när de första antagningsbeskeden till universitet och högskolor skickas ut.

– Det både publiceras och säljs fler ettor än vanligt på studentorterna i samband med att antagningsbeskeden skickas ut. Trycket på små lägenheter ökar i juli när många studenter med kort varsel måste fixa någonstans att bo, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Med undantag för landets största städer – där det finns en hög efterfrågan på ettor året om – visar siffrorna att juli är en av de månader då det publiceras flest ettor i studentstäderna.

När det andra antagningsbeskedet kommer ut den 1 augusti tillkommer nya studenter som börjar leta. Då börjar det dessutom bli bråttom att fixa en bostad innan terminen startar.

– Många av studentstäderna saknar en fungerande hyresmarknad. De studenter som kan får ofta hjälp av släktingar att finansiera ett bostadsköp på studieorten – men det är det långt ifrån alla familjer som har möjlighet till, säger Matilda Adelborg.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in