Uppskovsräntan på vinsten vid bostadsförsäljning slopas

Av på 5 juni, 2020

När du säljer en bostad med vinst så kan du välja mellan att betala 22 procents skatt på vinsten, eller att skjuta upp skatteskulden, dvs göra ett uppskov. Idag så får du som gör uppskov betala 0,5 procent i ränta på vinsten. Nu föreslår Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet att denna ränta slopas.

Idag är räntan på vinsten 0,5 procent.
Den som säljer en privatbostad med vinst och köper en ny bostad kan under vissa förutsättningar få uppskov med beskattning av kapitalvinsten. Idag betalar man en ränta på 0,5 procent på vinsten. Om du har en vinst på en miljon så kommer du att betala 5 000 kronor per år i ränta. Väljer du att betala skatten direkt (inte göra uppskov) så får du betala 22 procent av vinsten dvs 220 000 kronor (0,22 * 1 000 000).

Räntan tas bort från både befintliga och kommande uppskov.
Räntan ska alltså enligt förslaget försvinna från och med årsskiftet och kommer att tas bort på både befintliga och kommande uppskov. Slopandet av räntan kommer att innebära att du inte behöver betala in någon ränta från och med 2022 års deklaration.

2016 togs taket på hur stort uppskov man får göra bort.
Den 1 juli i år återinförs taket och blir då 3 miljoner kronor per person. Får du en större vinst än så måste du betala vinstskatten.

Syftet med förslaget är att öka rörligheten på bostadsmarknaden genom att minska inlåsningseffekter som räntekostnaden kan leda till. Förslaget ska nu ut på remiss och därefter ingå i budgetpropositionen inför 2021. Förslaget presenteras för Riksdagen i höst.

Om du väljer att göra uppskov så kan du när som helst välja att betala in din skatt. Och glöm inte att uppskovet är en skatteskuld som du skjuter framför dig.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Compricer

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in