Vissa yrken har högre risk att få handeksem

By on 16 oktober, 2020
Forskaren Wasim Jamil. Foto: Elin Abelson.

Handeksem är en vanlig hudsjukdom och cirka tio procent av den vuxna befolkningen har haft handeksem det senaste året. Det är en sjukdom som påverkar livskvalité och arbetsförmåga.

”I forskningen såg vi att vissa yrken har högre risk att få handeksem. Det var frisörer, sjuksköterskor, industriarbetare och kontorsarbetare”, säger forskaren Wasim Jamil.

Exponering för vatten är den största riskfaktorn för handeksem. En annan faktor kan vara när huden blir känslig för en specifik substans, exempelvis nickel, och eksemet triggas vid varje kontakt.

På hudkliniken gör vi ett lapptest med de patienter som fått en remiss till oss. Det är en metod som används för att upptäcka om det finns en substans som försämrar eller orsakar handeksemet, säger Wasim Jamil, ST-läkare på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Beroende på var patienten arbetar och vilka produkter som den kommer i kontakt med brukar 30-80 substanser testas.

Lapptest som utförs på hudkliniken. Foto: Elin Abelson.

Mått på livskvalitet

I avhandlingen ingick även att studera hur väl patienterna kommer ihåg sina lapptestresultat och ifall försämringen av livskvalité kan förutse patientens behov av att söka sjukvård för att omvärdera eksembehandling.

– Vi såg att eksempatienterna som utreds för allergi glömmer sina testresultat ju mer tid det går från testtillfället och desto fler antal allergiämnen som de är känsliga för. Att använda livskvalité som mått kan användas för att förutse behovet av sjukvård, säger Wasim Jamil.

Faktaruta
  • Lapptest bör alltid utföras vid utredning av handeksem för att bekräfta eller utesluta betydelsen av kontaktallergin.
  • För att minska risken att få handeksem är det bra att använda intakta, rena och torra skyddshandskar, av plast eller nitrilgummi, vid vattenkontakt under exempelvis diskning. Använd bomullshandskar under skyddshandskar, framför allt om tiden är över 10 min.
  • Smörj händerna med en oparfymerad, fuktbevarande kräm många gånger dagligen, fördelas över hela handen, inklusive fingrarna och handryggen. Använd fuktighetsbevarande kräm med högt fettinnehåll under bomullshandskar till natten.
  • Alkoholbaserade desinfektionsmedel kan användas när händerna inte är synligt nersmutsade, detta är mer skonsamt än tvål och vatten.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Universitetssjukhuset Örebro

You must be logged in to post a comment Login