21 000 blodgivare behövs inför jul

By on 4 december, 2019
Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna och behovet att fylla på lagren inför de stundande helgerna är stort.

Nu larmar blodcentraler runtom i landet. Blodlagren är, med endast tre veckor kvar till årets långa jul- och nyårshelg, oroväckande låga. Mycket blod behövs inför jul och nyår eftersom färre blodgivare ger blod under långhelger och semesterperioder. Åtgången av blod till sjuka och skadade patienter kan ändå vara lika stor som vanligt.

– Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna, och blodlagren är tommare än önskvärt, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm. Vi hoppas att många nya och befintliga blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul.

Samma situation råder på övriga regionblodcentraler runtom i landet. I de större städerna, där universitetssjukhusen finns, är behovet av blod ofta störst.

Region Antal blodgivare som behövs innan jul
Stockholm 7000
Göteborg 3000
Skåne 5000
Östergötland 1500
Västerbotten 1300
Örebro 1600
Uppsala 1600

Uppgifter från regionblodcentralerna 2 december 2019.

– Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig i Region Stockholm och talesperson för GeBlod.

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i 6 veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

– Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till, kanske särskilt så här inför jul. Därför är det glädjande att många arbetsgivare uppmuntrar sin personal att ge blod på arbetstid. Det är den bästa julgåvan man kan ge, säger Karolina Blom Wiberg.

Se lokala blodlager i realtid på: https://geblod.nu/

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa GeBlod

You must be logged in to post a comment Login