4 av 10 svenskar har funderat på att byta jobb

Av på 18 september, 2018
Arkivbild

Fyra av tio (39 procent) svenskar har funderat på att byta jobb under sommarledigheten. Många har även haft svårt att koppla bort jobbet under semestern, då 77 procent svarar att de har kollat jobbmailen under ledigheten. Det visar en undersökning gjord av Blocket Jobb, i samarbete med Kantar Sifo.

Blocket Jobbs undersökning visar att 44 procent av alla yrkesverksamma svenskar har läst jobbannonser under semestern i år och att kvinnor (52 procent) i större utsträckning än män (36 procent) har läst jobbannonser.

– Sommar och ledighet ger tid för reflektion. Precis som statistiken visar är nytt jobb något som lockar när hösten gör intåg och vardagen är tillbaka. Det avspeglas även i antalet jobbansökningar på Blocket Jobb som under den senaste veckan (v. 35) har ökat med 4 procent jämfört med föregående vecka, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Av de som uppger att dem under sommarsemestern har funderat på att byta jobb är majoriteten under 50 år. I åldersgruppen 16-29 år uppger närmare varannan (46 procent) svensk att de har funderat på att byta jobb.

– Att närmare hälften av alla unga arbetande svenskar har funderat på att byta jobb under sommaren tyder på att den yngre generationen har ett större behov av förändring i arbetslivet, vilket kan vara en värdefull insikt för både rekryterare och arbetsgivare, säger Anna Bergius.

Undersökningen visar också att många svenskar trots ledigheten har jobbat under sin semester. 77 procent har kollat jobbmailen och 49 procent har jobbat aktivt under semestern och det är fler män än kvinnor som uppger att de gör detta. Främst är det boende i Stockholm som har öppnat sin jobbmail, där nio av tio (91 procent) svarar att dem har hållit sig uppdaterade under semestern.

– Många kan nog känna igen sig i att det är svårt att släppa jobbet helt under ledigheten och att jobbmailen är konstant närvarande i mobilen. Stockholmare har varit mer uppkopplade i sommar, hela nio av tio (91 procent) har varit tillgängliga på mail, vilket är signifikant fler än övriga svenskar. Kanske finns det ett samband mellan att vi jobbar under ledigheten och samtidigt funderar på att söka nytt jobb, säger Anna Bergius.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in