Alltid Black Friday på andrahandsmarknaden

By on 19 november, 2023
Arkivbild

Alltid Black Friday på andrahandsmarknaden, men var femte kan inte tänka sig att shoppa kläder second hand.

Nu står shoppingens högtid för dörren, Black Friday och alla tillhörande readagar är snart här. Trots svag krona, lågkonjunktur och en inflation som är långt ifrån stabil planerar nästan var tredje svensk (31 procent) att vädra plånboken under årets stora köpfest.

Vilket innebär en ökning om tre procentenheter jämfört med i fjol, likaså har svenskarnas Black Friday-budget ökat med fem procent i år jämfört med föregående år. Det visar Prisjakts senaste kvartalsrapport Konsumentkompassen Q4. 

– Självklart är det alltid klokt att slå till på ett bra erbjudande, förutsatt att du köper något som du faktiskt behöver och planerat för. Men i år vill jag, mer än någonsin, uppmana fler att avstå helt från köp under Black Friday-perioden. Låt köpfesten flytta över till andrahandsmarknaden istället. Där finns de allra bästa erbjudanden, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken. 

I en färsk Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av ICA-Banken, framkommer dock att många svenskar är motvilliga att handla second hand. Var femte svensk (20 procent) kan inte tänka sig att köpa ett begagnat klädesplagg till sig själv och mer än var tionde (14 procent) kan heller inte tänka sig att köpa teknikprylar på andrahandsmarknaden. 

– Det är tydligt att det behövs en attitydförändring till andrahandsmarknaden. När du ska köpa något nytt, börja alltid med att kolla utbudet hos de hemsidor och appar där du kan handla begagnat. Där hittar du oftast de allra bästa priserna, ibland till och med på helt nya produkter, säger Magnus Hjelmér.

Vilka produkter kan du inte tänka dig att köpa begagnat? (Fler svar möjliga)

Presenter/gåvor – 22 %

Kläder (till mig själv) – 20 %

Teknikprylar – 14 %

Husgeråd – 12 %

Möbler – 9 %

Barnkläder – 7 %

Fordon – 7 %

Cykel – 6 %

Leksaker – 5%

Kan tänka mig att köpa det mesta begagnat – 52%

Jag kan inte tänka mig att köpa något alls begagnat – 3% 

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: ICA Banken

You must be logged in to post a comment Login