Askersund näst sämst på jämställd upphandling

By on 24 januari, 2024
Bild: Forum Jämställdhet

Idag presenteras en ny kommunranking över jämställdhet, i upphandling och inköp som visar på stora skillnader. Bäst på att köpa in varor och tjänster från jämställda företag är Linköpings kommun. Här går över hälften av pengarna till bolag med jämställda styrelser. Rankingen har tagits fram av Forum Jämställdhet i samarbete med PublicInsight.

I kommunrankningen har Askersund hamnat på en mindre smickrande placering, då man är näst sämst i upphandlingsligan.

I Linköping gjordes år 2022 inköp för 618 miljoner kronor av jämställda bolag, vilket är hälften (50 procent) av kommunens totala inköp från företag. I botten av rankingen finns Karlskrona kommun. Endast tre procent av kommunens inköp görs från bolag med jämställda styrelser. 

– Den här rankingen visar att offentlig sektor har stor potential att bidra till ett mer jämställt näringsliv genom upphandling. Såväl stora som små kommuner på olika håll i landet har möjlighet att beakta jämställdhet när de köper in varor och tjänster och på så sätt säkerställa att skattepengar används på ett jämställt sätt och bidrar till ett mer jämställt näringsliv, säger Fredrik Tamm, Vd på PublicInsight som bidragit med underlaget till rankingen.

Även Gagnef och Köping placerar sig bra i rankingen med 48 respektive 42 procent jämställda inköp. I Gagnefs fall är det stora inköp från bygg- och anläggningssektorn som bidrar till den höga placeringen. I Köping är förhållandet det motsatta, här bidrar byggsektorn till att putta ner kommunen från en förstaplats.

I botten av rankingen är det tätt mellan kommunerna som gör 3–4 procent av sina inköp från jämställda bolag. Strax ovanför Karlskrona hamnar Askersund och Eda.

– Vår uppmaning till alla kommuner är att ställa tydliga krav på jämställdhet i sina upphandlingar. Särskilt viktigt är att ställa krav på företag i bygg- och anläggningsbranschen där inköpen är som störst. Kraven kan omfatta både företagets organisation och produkten de levererar, säger Beatrice Nordling, chefsekonom på Forum Jämställdhet.

Bäst och sämst i ligan

Fakta om rankingen

  • År 2022 gjordes inköp av varor och tjänster för 1217 miljarder kronor i offentlig sektor. Detta motsvarar en femtedel av Sveriges ekonomi.
  • Rankingen har har tittat på de 394 miljarder som köpts in av kommuner.
  • Alla Sveriges 290 kommuner ingår i kartläggningen.
  • Över 76 000 leverantörer* ingår i kartläggningen.
  • 84 procent av pengarna gick till bolag med ojämställda styrelser.
  • 96 procent av leverantörerna som upphandlas har ojämställda styrelser.
  • 112 miljarder av kommunernas inköp görs från bolag utan en enda kvinna i styrelsen.
  • Byggbranschen är största leverantören i kommunal upphandling med inköpsvärden på över 73 miljarder.
  • Bara 2,6 % av de upphandlade byggföretagen har jämställda styrelser.

Askersund
Örebronyheter

Källa: Forum Jämställdhet

You must be logged in to post a comment Login