Banken stöttar Frövi Judo

By on 16 september, 2021
Ingrid Nilsson, längst till höger, tog brons i judo-EM 2021

Frövi Judo har funnits sedan 1979 och har sin huvudsakliga verksamhet i Lindesberg, men även en filial i Örebro. Nyligen förlängde Bergslagens Sparbank sitt sponsoravtal – något som gör det möjligt för klubben att stötta både dagens och morgondagens elit.

Hos Frövi Judo hittar vi både bredd och elit, unga och gamla. Klubben är en av de främsta i landet med runt 350 medlemmar.

– Samtidigt som vi har en stor bredd, men medlemmar som tränar för att motionera, har vi en stor elitverksamhet. Vi är en av de absolut bästa klubbarna i Sverige; vi har medlemmar med i alla landslag och vinner medaljer i olika sammanhang, säger klubbens ordförande, Mattias Peterson.

Jämn könsfördelning

Judo är en idrott där ingen separation mellan kön görs; tjejer och killar tränar gemensamt.

– Detta genusperspektiv gör ju judon i sig till en fantastisk idrott. Sedan gör vi som klubb andra satsningar också. Ett exempel är våra grupper för ungdomar med speciella behov, berättar Mattias.

Medlemmar från när och fjärran

Som en effekt av att vara en av landets bästa klubbar lockar Frövi Judo inte bara till sig medlemmar lokalt, en hel del söker sig också till klubben utifrån.

– Vi har också ett judogymnasium med riksintag på Lindeskolan. Dit kommer ungdomar som i många fall väljer att stanna kvar här efter att de gått ut skolan – och då byta klubb och tävla för oss i Frövi, säger Mattias Peterson och fortsätter: – Samtidig är en stor del av vår elittrupp från vår egen region, personer som en gång började i nybörjargruppen: vi har en bra mix.

Tränas av proffs

Till skillnad från andra idrotter, där ofta föräldrar får rycka in, är tränarna i Frövi Judo själva elitutövare.

– Eftersom alla jobbar i klubben får våra medlemmar tillgång till väldigt bra tränare. Hos oss kan en nybörjare tränas av en europamästare!

Blickar framåt, tillsammans med banken

I skrivande stund går Frövi Judo in i en ny period, där siktet är inställt på OS i Paris 2024.

– Med en så stark elitdel som vi har kommer också krav på insatser. Därför är Bergslagens Sparbanks stöd väldigt viktig för oss. Banken gör det möjligt för oss att pusha, både för de som är i A-landslaget idag och de som snart är där. Det gäller att kunna skapa bra förutsättningar för dem att satsa. Judo är ju en stor internationell sport med en omfattande världscupcirkus. Man måste kunna ta sig till tävlingar runt om i världen för att samla OS-poäng och kvala in, ofta med runt 200 resdagar per år, avslutar Mattias Peterson.

Sport | Örebro län Lindesberg
Örebronyheter

Källa Bergslagens Sparbank

You must be logged in to post a comment Login