Befolkning och sysselsättning i Örebro län

By on 17 maj, 2023
Arkivbild

Befolkning och sysselsättning i Örebro län fram till 2050. Prognoserna visar att befolkningen i Örebro län fortsätter att växa, men inte lika kraftigt som tidigare.

Samtidigt minskar andelen av befolkningen i arbetsför ålder, men sysselsättningen och utbildningsnivån förväntas öka.

Inom ramen för samarbetet mellan regionerna i Östra Mellansverige (ÖMS) och Mälardalsrådet har det tagits fram nya prognoser av befolkning, sysselsättning och inkomster. I rapporten redovisas framskrivningarna för länen i ÖMS samt analyser för utvecklingen fram till 2050.

– I den regionala utvecklingsplaneringen är framtidsbilder av befolkningen, sysselsättningen och den ekonomiska utvecklingen viktiga underlag för att belysa strategiska frågor. Vi kan se att antalet sysselsatta beräknas öka i länet fram till 2050. Utifrån de kompetensförsörjningsbehov som finns kommer utbildning, matchning och inkludering fortsatt vara viktig när vi planerar för viktiga samhällsinsatser i Örebro län, säger regionråd Charlotta Englund (C).

Diagram Region Örebro län

Befolkningstillväxten för länet i beräknas vara svagare än den tillväxt som rådde under 2010-talet. Det beror främst på att invandringen antas vara lägre framöver jämfört med tidigare. I Örebro län beräknas folkmängden år 2050 uppgå till 336 000 vilket motsvarar drygt 9 procent ökning från år 2021.

– Vi kan se att i demografiskt styrda branscher såsom vård, skola och omsorg beräknas öka mest i antal sysselsatta under de kommande 30 åren. Fram till år 2050 beräknas sysselsättningen för denna grupp öka till 62 000 sysselsatta Vi ser även att fler människor förväntas att pendla ut från Örebro län till andra län för att arbeta, jämfört med antalet som pendlar in, säger Petter Arneback Hjulström, Regional utvecklingsdirektör.

Andelen av befolkningen i arbetsför ålder minskar fram till år 2050. Andelen unga (0–19 år) minskar. Andelen äldre (65–84 år) beräknas vara relativt stabil. I samtliga län ökar dock andelen 85+ år. Det innebär sammantaget att den arbetsföra andelen av befolkningen minskar och att andelen av befolkningen som är mest vårdkrävande ökar. Det betyder att vi har en högre försörjningskvot i framtiden. Kvoten ökar med mellan 4 och 8 procentenheter i de olika länen där Örebro län har den lägsta ökningen på 4 procentenheter.

Andelen med utbildning kortare än 3-årigt gymnasium som högsta utbildning beräknas generellt minska fram till år 2050 medan andelarna för övriga utbildningsnivåer ökar. Fler fakta finns att ta del av i rapporten Framskrivningar av befolkning och sysselsättning i östra Mellansverige som finns på www.regionorebrolan.se.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login