BIK Karlskoga föll knappt hemma mot Brynäs

By on 31 januari, 2024

Karlskoga råkade ut för soppatorsk senast borta mot AIK, inte så konstigt med tanke på att man hade presterat på riktigt hög nivå i de åtta matcherna innan. Inför kvällens match i Nobelhallen mot serieledarna Brynäs hade man fått två välbehövliga vilodagar, där man kom ut med bra energi men förlorade på en dipp i mittperioden.

….

Det var ett energifyllt Karlskoga som kom ut på isen i Nobelhallen och verkligen tog för sig, det blev en första perioden där det var hemmalaget som låg på skapade riktigt många fina chanser. Nu blev det inte några mål för Karlskoga, det ska Brynäs tacka sin målvakt Damian Clara för. För bara i den sista minuten hade Karlskoga två farliga chanser, där Damian på något sätt kunde freda målet. Första perioden slutade oavgjort.

….

Det var ett helt annat Brynäs som Karlskoga ställdes mot i den andra perioden, tyngre, rakare och framförallt ett högre tempo gjorde att hemmalaget tappade positioner. Redan i den andra minuten kom gästernas ledningsmål, ett mål skulle kunna ha undvikits om inte Marcus Hellgren Smed i Karlskogas mål hade slängt ut ena benskyddet. Det är lätt att säga när man sitter och ser situationen utifrån men pucken hade missat målet till höger med marginal, nu gjorde Hellgren Smeds aktion att pucken gick rakt ut till Brynäs Oskar Kvist som kunde sätta pucken i mål. Visserligen fanns det spelare i Karlskogatröjor där som i andra läget kunde ha stört till den grad att det inte skulle ha blivit mål, men det blev det.

Karlskoga vek inte ner sig utan man visade att man ville ge allt för att komma ikapp, men nu hade Brynäs ökat i allt vad spelkvalité handlade om och det började bli åka av. I den tolfte minuten drog Karlskoga på sig en utvisning där det inte tog lång tid innan gästerna hade utökat, 0-2 i baken kom i den 13 minuten efter 41 sekunders spel i boxplay. Under slutet av mittperioden ryckte Karlskoga upp sig där man kunde komma upp och hota i Brynäs zon, men när man gick till periodvila var gästerna i en tvåmåls ledning.

….

I den tredje perioden kom Karlskoga till sist upp i den nivå man behövde för att på riktigt hota Brynäs, för över tid hände det något positivt i laget. I mitten av perioden i den elfte minuten kom matchens garanterat snyggaste mål, där hemmalagets Jesper Norbäck riktigt snyggt sprätte upp pucken i nättaket bakom gästernas storspelande målvakt Damian Clara. Efter reduceringen var det full fart framåt för Karlskoga med bara motståndarmålet i sikte, nu kom man inte närmare och svårare blev det när man hade plockat ut målvakten där man drog på sig en utvisning i den 20 minuten. Något ganska onödigt då man var inne i ett bra stim, Brynäs vann matchen med 2-1.

….

Att Karlskoga hade ett par dagars vila tyckte jag visade sig riktigt bra, där man i den första perioden visade upp ett energirikt spel med bra tryck och fart i skridskorna. Tyvärr var man ganska ineffektiva när det kom till målproduktionen, något som alltid brukar straffa sig. Under mittperioden gick man ner sig en aning, när Brynäs höjde sig blev Karlskoga fega där man inte riktigt vågade spela ut, något som straffade sig tidigt. Hemmalaget tog en timeout i den åttonde minuten där laget fick sig en duktig hårblås, med tydlig order om att spela vuxet. En order som gick fram och man lyfte sig en aning, nu kom det tyvärr ett andra mål för gästerna, men under ett spel i med en man på isen så det kan tyckas vara försvarsbart.

Det kom en riktig scenförändring i den avslutande perioden där det var Karlskoga som var det produktiva laget, vad sägs om 13-0 i Karlskoga favör när det kommer till skottstatistiken? Något som borde ha genererat i mer än ett mål, men det ska sägas att Brynäs målvakt Damian Clara stod för en grymt bra insats, hans bästa för säsongen om man ska lyssna till de som vet. Nu kunde Karlskoga få till reducering i matchens snyggaste mål, men man vinner inga matcher på det tyvärr. Jag tycker ändå att det här var en match som Karlskoga ska vara hyfsat nöjda med, en match där man kan ta med sig en hel kunskaper ifrån. Som att man måste vara alert och med från start till mål, man kan inte tappa fokus någonstans och inte gärna tio tolv minuter av en hel period som man gjorde i mittperioden.

Tabellmässigt har Karlskoga fortsatt 56 poäng med bara fem poäng ner till Kalmar som ligger i ingemansland, på en nionde plats på play-off kval.

I den 40 omgången av HockeyAllsvenskan 2023/2024 tar sig Karlskoga an Mora på bortais, den matchen spelas på fredag 2 februari 2024.

Matchfakta BIK Karlskoga vs Brynäs IF

• 05.10 Utvisning Brynäs, två minuter Johannes Kinnvall, Slashing.
  • 15.19 Utvisning Karlskoga, två minuter Hampus Plato, Interference.

Första perioden slutade 0-0.
Skottstatistik andra perioden BIK Karlskoga 15 vs Brynäs IF 6.

• 21.55 Mål Brynäs, 0-1 Oskar Kvist.
  • 27.59 Timeout Karlskoga.
  • 28.51 Utvisning Brynäs, två minuter Linus Lindblom, Hooking.
  • 31.54Utvisning Karlskoga, två minuter Viktor Lennartsson, Illegal check to the head.
  • 32.35 Mål Brynäs i powerplay, 0-2 Linus Ölund.
  • 34.22 Utvisning Brynäs, två minuter Johannes Kinnvall, Interference.

Andra perioden slutade 2-0 till Brynäs.
Skottstatistik andra perioden BIK Karlskoga 5 vs Brynäs IF 12.