Blodomloppet ställer om – vårens lopp arrangeras på distans

Av på 8 april, 2021

Blodomloppets vårturné kommer att arrangeras på distans. Beslutet innebär att Blodomloppet kan bygga vidare på traditionen med motionslopp som uppmärksammar vikten av att ge blod, under våren på distans och under hösten planeras fortfarande fysiska evenemang.

Blodomloppet är ett motionslopp vars syfte är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. Deltagarna promenerar, joggar eller springer 5 eller 10 kilometer för att uppmärksamma vikten av att ge blod.

De speciella förutsättningarna som råder gör att årets lopp kommer att genomföras på distans.

– Det hälsoläge vi har i Sverige sedan hösten är fortfarande väldigt skört varför rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ligger fast kring folksamlingar över åtta personer. Det medför att Blodomloppet inte kan genomföras som ett vanligt år, berättar Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Tomas fortsätter:

– Blodgivning är en central fråga, varje dag hela året. Därför kommer vi fortsätta att arrangera lopp och kommunicera budskapet för att fortsätta uppmärksamma blodgivningen trots rådande läge.

Blodbehovet tar inte paus – viktigt att Blodomloppet genomförs

Malin Joelsson arbetar som biträdande driftchef för avdelningen Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Universitetssjukhuset i Örebro. Hon är även en av blodcentralernas styrelseledamöter i Föreningen Blodomloppet Sverige.

– I svensk sjukvård används i genomsnitt en blodpåse i minuten dygnet runt, året om, oavsett om det råder pandemi eller inte. Blodomloppet är viktigt för att rekrytera nya givare och för att uppmärksamma befintliga blodgivare. Därför är vi mycket glada att loppet kan genomföras, om än på ett annorlunda sätt. Vi kommer att sakna mötet med blodgivarna på plats, men står redo att ta emot dem på våra blodcentraler och blodbussar. Det är livsviktigt att friska givare fortsätter att ge blod.

Viktigt år även för framtida arrangemang

Sedan starten 1993 har loppen spridit sig till fler orter i landet och lockade 2019 totalt över
105 000 deltagare.

– Allt överskott som Blodomloppet ett normalt år skapar går rakt ut i föreningslivet och främst ungdomsidrotten. Konsekvenserna från 2020 blev att väldigt små medel skapades, vilket påverkat våra arrangörsföreningar. Därför är det även i år viktigt att vi gör vad vi kan för att skapa intäktsmöjligheter för föreningarna, samtidigt som vi erbjuder deltagarna ett koncept som främjar en hälsosam livsstil och uppmärksammar blodgivning, avslutar Tomas Hoszek.

Årets viktigaste motionslopp!

Blodomloppet är Sveriges största motionslopp med över 105 000 deltagare i 18 städer. Syftet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning och samtidigt främja en hälsosam livsstil. Det är Sveriges blodcentraler tillsammans med de lokala föreningarna som arrangerar loppen och allt överskott går till föreningarnas ungdomsverksamhet samt att främja vikten av den livsviktiga blodgivningen. Blodomloppet har arrangerats varje år sedan 1993.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blodomloppet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in