Bostadspriserna i Örebro län stiger

Av på 10 augusti, 2021
Arkivbild

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med 1 procent, medan villapriserna stigit med 3 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om den kraftiga prisuppgången i riket stannat av talar mycket för en rivstart på bostadsmarknaden efter sommaren, när de som skjutit upp sin flytt under pandemin nu lägger ut sin bostad till försäljning. Om utbudet ökar bör priserna stabiliseras och bostadsmarknaden bli mer hållbar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 1 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 3 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter varit oförändrade och priset för villor ökat med 4 procent i riket som helhet.

– Det görs ovanligt många och snabba bostadsaffärer för säsongen, även om antalet bostäder till salu alltid är lägre under sommaren. Svenskarna har under pandemin på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo – den trenden väntas fortsätta även när samhället successivt öppnar upp allt mer, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 8 procent, medan villapriserna stigit med 19 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 12 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 18 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 13 procent på årsbasis, att jämföra med 17 procents ökning i landet.

– Att amorteringskravet återinförs i september får liten betydelse för bostadspriserna. Däremot kommer framför allt unga och ensamstående få det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. För att fler ska kunna byta bostad efter behov krävs politiska åtgärder så som omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler anpassade till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Här stiger och sjunker priserna mest i Sverige

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med hela 25 procent. På Gotland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp 21 procent under det gångna året. Blekinge är det enda länet där bostadspriserna har backat under motsvarande period, ner 10 procent.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Skåne där priserna har stigit med 23 procent.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så lyckas du med försäljningen av fritidshuset efter semestern:

1. Gör en besiktning och försäkra mot dolda fel

Många som besöker en fritidshusvisning har rest långt. Därför är det extra uppskattat av spekulanterna att redan innan visningen få ett besiktningsprotokoll, samt en bekräftelse på att bostaden är försäkrad mot dolda fel. Risken för onödiga missförstånd minimeras samtidigt som det kan öka slutpriset.

2. Dra fördel av sommarvädret

Att kunna visa uteplats och grönytor från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

3. Var flexibel

I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

Om statistiken

Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 31 582 bostadsrätter och 17 170 villor under maj 2021–juli 2021. Tremånaderssiffran är en jämförelse februari 2021–april 2021. Årssiffran är en jämförelse mellan maj 2020–juli 2020 och augusti 2020–juli 2021. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 6 691 fritidshus under augusti 2020–juli 2021 och utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Ekonomi | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in