Bostadspriserna vänder ner nästa år till följd av stigande boräntor

By on 26 april, 2021
Arkivbild

BNP växer i år med 3,3 procent samtidigt som bostadspriserna fortsätter mot nya höjder. De väntas ha stigit med 11 procent i genomsnitt när året är slut – priserna på villor mer än på bostadsrätter. 2022 fortsätter BNP att öka ungefär lika mycket medan bostadspriserna väntas falla svagt.

Under treårsperioden 2022–2024 väntas bostadspriserna falla tillbaka med sammanlagt 6 procent till följd av stigande boräntor. Det kan jämföras med den beräknade uppgången på strax över 20 procent under tvåårsperioden 2020 och 2021.

SBAB publicerar i dag en ny prognos över svensk ekonomi och bostadsmarknad i årets andra nummer av Bomarknadsnytt.

Svensk ekonomi växer snabbare än förväntat

Svensk BNP väntas i år växa med 3,3 procent. Hushållens konsumtion står för det största bidraget till BNP-tillväxten, straxt följd av näringslivets investeringar. Inflationen väntas förbli dämpad men öka något. Riksbanken väntas höja reporäntan redan vid halvårsskiftet 2023. De långa bundna boräntorna är på väg upp och de korta boräntorna kommer att höjas tidigare än väntat.

– Nyinkommen statistik tyder på att svensk ekonomi nu växer snabbare än vad vi bedömde i vår prognos i februari. Svensk ekonomi har klarat både den andra och tredje coronavågen bättre än den första trots liknande restriktioner för att dämpa smittspridningen. Det är framförallt nettoexporten som överraskat uppåt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Bostadspriserna fortsätter att öka i år för att sedan falla tillbaka 2022–2024

När bokslut görs för innevarande år väntas bostadspriserna ha ökat med 11 procent; villapriserna med 13 procent och bostadsrättspriserna med 8 procent. Under åren 2022–2024 väntas bostadspriserna falla med sammanlagt 6 procent till följd av stigande boräntor.

– Bostadspriserna ser ut att fortsätta mot nya höjder i år, men sett till vår prognosmodell som under mer normala omständigheter och i genomsnitt över tid väl kan förklara prisutvecklingen, kommer priserna falla tillbaka med ca 6 procent under åren 2022–2024 om boräntorna ökar i linje med vår prognos. 6 procent kan låta mycket men ska jämföras med den beräknade prisuppgången på över 20 procent under åren 2020 och 2021. Det är således ingen dramatik att tala om, säger Robert Boije.

– Det finns förstås möjlighet till ytterligare uppgång i bostadspriserna om svensk ekonomi tuffar på och boräntorna inte höjs så mycket som i vår prognos. Samtidigt finns också risk för ett större fall än i vår prognos om det enormt ökade intresset för bostadskonsumtion klingar av i takt med att folk återgår till mer normala konsumtionsmönster när pandemin är över, säger Robert Boije.

För ett sammandrag av den nya prognosen och nyckeltal – se nedan.

Sammandrag av SBAB:s prognos, 22 april 2021

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa SBAB Bank

You must be logged in to post a comment Login