Dags att höstrensa hemma? Här är möblerna som säljer bäst just nu

Av på 17 oktober, 2020

Under hösten är det högsäsong för soffor, matbord och annan heminredning. I takt med att vi spenderar mer och mer tid inomhus, både köper och säljer vi mer begagnade möbler. Blocket har satt ihop en lista på vad det söks mest efter just nu inom möbler och heminredning. 

I våras gjorde Blocket i samarbete med Kantar Sifo en undersökning som visar att svenskar uppskattar värdet av sina oanvända prylar till hela 17 000 kronor. Pengarna du får för dina oanvända prylar i hemmet kanske kan finansiera årets julklappar?

– Att sälja av möbler man inte tycker om kan vara ett bra sätt att få lite extrapengar. Istället för att ställa ut den där lampan som du tröttnat på i förrådet – sälj den. Om det känns övermäktigt att göra en utrensning av hela hemmet, ta lite i taget. Börja med förrådet, har du inte använt prylarna på över ett år kanske det är dags att lämna vidare till någon annan, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Sex av tio saker (59%) som läggs upp inom kategorin “möbler och heminredning” blev sålda inom en vecka under september månad. Det är en tydlig uppgång jämfört med samma period förra året då fyra av tio saker såldes inom vecka. Och vissa prylar är mer populära än andra. Stringhyllor, designlampor och skrivbord säljs i många fall betydligt snabbare än så.

– Aldrig förr har skrivbord varit så hett på andrahandsmarknaden. I våras såg vi ett stort uppsving, och nu verkar det komma en andra våg av hemmajobbare som fått nog av att sitta vid köksbordet eller i soffan, säger Matilda Adelborg.

Mest sökta möbler på Blocket just nu inom kategorin Möbler och heminredning
(Siffrorna avser perioden 10/9-10/10 2020)

 1. Soffa
 2. Skrivbord
 3. Soffbord
 4. Fåtölj
 5. Matbord
 6. Byrå
 7. Vitrinskåp
 8. Garderob
 9. Bäddsoffa
 10. Stolar

Mest sökta materialvalen på Blocket just nu i kategorin Möbler & heminredning
(Siffrorna avser perioden 10/9-10/10 2020)

 1. Teak
 2. Rotting
 3. Furu
 4. Ek
 5. Marmor
 6. Skinn
 7. Björk
 8. Sammet
 9. Mahogny
 10. Valnöt

Mest sökta varumärkena på Blocket just nu i kategorin Möbler & heminredning:
(Siffrorna avser perioden 10/9-10/10 2020)

 1. Ikea (olika modellnamn)
 2. Artwood
 3. Svenskt Tenn
 4. Malmsten
 5. Norrgavel
 6. Englesson
 7. Hay
 8. String
 9. Lamino
 10. Mio

Blockets fem bästa tips när du ska rensa ut hemma

 1. Bestäm dig för en kategori eller en yta som du vill börja med. Det kommer kännas jobbigt att rensa ur hela hemmet på en helg, fokusera på en kategori i taget: som till exempel vinterkläder, eller en yta såsom källarförrådet.
 2. Rensa i säsong. I slutet av oktober är det inte så många som söker efter utemöbler som det är under våren. Du kan rensa ut det nu, men vänta med att sälja tills det faktiskt är säsong och köparna är på hugget. Lägg ut snöslungan som inte används inför vintern, men vänta med hängmattan tills i vår.
 3. Om du ska sälja en stor mängd prylar kan det vara smart att lägga sig strax under vad andra säljer liknande prylar för – så att du känner att du faktiskt blir av med sakerna.
 4. Lägg ner lite tid på annonsen, så slipper du lägga tid på att svara på frågor senare. Skriv ut mått, färg och eventuella skavanker. Och se till att bilderna visar hur prylen faktiskt ser ut i verkligheten – är den lite kantstött så ska det framgå i annonsen.
 5. Söndagar är en bra dag för att lägga ut annonser, då är köparna som mest aktiva!

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in