Därför behöver du solskensvitaminet

Av på 4 oktober, 2021
Arkivbild

Höstdagjämningen är här och förutom att årets mörka månader anländer är det även en påminnelse att fylla på med D-vitamin. Men varför behöver vi egentligen D-vitamin?

Den svenska sommaren är fantastik på många sätt. Framför allt eftersom det är då solen står som högst på himlen och lyser upp tillvaron. Tack vare solens starka strålar bildar vår kropp vitamin D och lagrar vitaminet så det räcker in i åtminstone september och oktober. Under vinterhalvåret är solen dock inte tillräckligt stark i Skandinavien för att kroppen ska kunna bilda vitamin D. Därför använder kroppen sig av det den lagrat under sommaren. 

– Vi initierade D-vitaminens dag redan år 2015 och har sedan dess lyft upp och hyllat vitaminet varje år. Vi vill verkligen slå ett slag för vitaminets positiva effekter genom att påminna och inspirera svenskarna att börja ladda upp och redan nu stötta kroppen med extra vitamintillskott. På Life har vi experter inom området som alltid kan svara på frågor och funderingar kring vitaminer men även om hälsa generellt, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

Life vill hylla solskensvitaminet genom att dedikera en hel dag åt detta. På samma dag är det även höstdagjämning. Detta är såklart inte slumpmässigt. Dagen fungerar som en årlig påminnelse om att det är dags att börja fylla på sina depåer av solskensvitaminet. Ett hett tips att lägga på minnet är även att D-vitamin bör ätas under alla månader som innehåller bokstaven R. 

6 positiva hälsoeffekter med D-vitamin

  1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
  2. D-vitamin bidrar till upprätthållande av tänderna och benstommen.
  3. Låga D-vitaminnivåer kan påverka humöret negativt.
  4. Vitamin D bidrar till normal muskelfunktion.
  5. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
  6. D-vitamin är svårt att få i sig tillräckligt av.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Life

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in