Din privatekonomi påverkar din hälsa

Av på 23 februari, 2020
Arkivbild.

Det konsumtionssamhälle vi idag lever i, riskerar att försätta fler och fler i ekonomisk ohälsa*, visar en rapport från Lowell (f.d. Lindorff). Det kan redan i ett tidigt skede påverka livskvaliteten på ett negativt sätt.

– Vi ser ibland beteendemönster hos kunder som inte är hållbara i längden, säger Arvid Sjölund, Privatrådgivare på Sparbanken Nord. Men det går att förändra sin situation och att skapa bättre vanor. Att ta kontroll över sin ekonomi är en av de bästa hälsoinsatserna man kan ge sig själv.

Var femte upplever ekonomisk ohälsa
En av fem svenskar uppger att deras privatekonomiska situation påverkar deras livskvalitet negativt, visar undersökningen gjord av Lowell. Det behöver inte betyda att den ekonomiska situationen är väldigt ansträngd, med överskuldsättning och ständiga problem med att betala räkningar. De negativa konsekvenserna för välbefinnandet och hälsan kan komma redan i ett tidigare skede. Stress är utan tvekan den vanligaste formen av negativ hälsopåverkan. Av de som upplever att deras privatekonomi har en negativ inverkan på livskvaliteten och hälsan, uppger sju av tio att de känner sig stressade. Hela tre av fyra uppger symptom som koncentrationssvårigheter, oro, stress, ont i magen eller sömnsvårigheter. Många skäms för att prata om sin situation och upplever att de inte har någon att få stöd och råd av.

Varannan har dåligt samvete över privatekonomin
Så många som varannan svensk har dåligt samvete eller känner oro för sin ekonomi ibland, visar en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. Mest bekymrade för sin privatekonomi är 25–34-åringarna där 60% uppger att de känt oro eller haft dåligt samvete för sin privatekonomi det senaste året. Främst är det pension och sparande man oroas över, och många lockas även till onödig konsumtion med för höga utgifter och/eller dyra krediter som följd.

En trygg privatekonomi är en grundsten för hälsa och välbefinnande
– Vi har sagt det förr och vi säger det igen, säger Arvid Sjölund. En privatekonomi där utgifter anpassas till inkomster och där ett sparande är ett naturligt fundament skapar trygghet och är en förutsättning för ett bra liv. Att ta kontroll över sin ekonomiska hälsa är att ge sig själv bättre hälsa och välbefinnande i stort, helt enkelt, menar Arvid och tipsar – Ett första steg kan vara att kontakta din bank för en ekonomisk hälsokontroll.

Tips för att förbättra din ekonomiska hälsa

  • Ta kontrollen! Boka tid hos en privatrådgivare på din bank. Vänta inte för länge om du känner dig orolig.
  • Starta ett sparande! Att spara lite är alltid bättre än ingenting.
  • Gör en budget! Att planera sin ekonomi ger en känsla av trygghet.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Swedbank och sparbankerna

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in