Djurfrid stöd för djurägare i sorg

By on 24 april, 2023
Bild: Djurfrid

Djurfrid.se är en ny och unik mötesplats online för djurägare som har förlorat eller är på väg att förlora sitt älskade husdjur. Webbsidan, som lanserades nyligen, samlar viktiga fakta, berättar om hur en avlivning går till och vad som gäller när husdjuret har gått bort.

Här ges även råd i sorgbearbetning och hur man kan planera en fin minnesceremoni.

– Fakta och information är en viktig del av hemsidan, säger Jenny Husberger, en av grundarna till den nya webbplatsen djurfrid.se. – Men ”Community-delen” är minst lika viktig. Vi publicerar berättelser från verkligheten och har en minnessida där man kan ladda upp en fin minnesannons över sitt saknade husdjur. Vi har också ett forum där man kan chatta med andra i samma situation.

I Sverige idag finns 1 044 000 hundar, 1 441 000 katter, 75 000 kaniner, 46 000 burfåglar, 19 000 guldhamstrar, 16 000 marsvin, 13 000 reptiler och 8 000 möss eller tamråttor. Våra husdjur är en del av vardagen, av livet och därmed också, av döden.

– När ett husdjur dör står vi där med sorg och saknad, ofta i svår ensamhet. När vi förlorar en medmänniska fångas vi upp av ett juridiskt ramverk, en förstående omgivning och en själavårdande kyrka, säger Philip de Croy, Nordens enda thanatolog (dödsvetare) och specialist på djurbegravningar. – Allt detta lyser med sin frånvaro när det kommer till sorg efter avlidna husdjur. Därför är djurfrid.se ett oerhört viktigt initiativ och kan ge det stödet som saknas idag.

Elisabeth Ellström, veterinär på Smådjurskliniken ”Din Veterinär i Helsingborg”, är en av experterna som bidrar till innehållet på djurfrid.se.

Jag är oerhört glad att ha fått bidra med information på hemsidan. Det känns så viktigt att man som djurägare kan hitta all denna information och allt detta stöd i en svår stund, på en och samma plats.

– Vi kommer att utveckla djurfrid.se efter hand, både gällande informationsdelen och de interaktiva delarna på webbsidan, säger Susanna Lindelöw, en av grundarna. – Ett intressant komplement framöver kommer att vara begravningsbyråer som hjälper till att planera och utföra djurbegravningarna. Det finns en stor efterfrågan på detta då våra husdjurs begravningar i mångt och mycket är lika viktiga som våra medmänniskors.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Djurfrid

You must be logged in to post a comment Login