Elbilens räckvidd betydligt kortare vintertid

By on 29 januari, 2022
Arkivbild

Antalet laddbara bilar på vägarna fortsätter att öka och under vintern har många nya elbilsägare fått uppleva hur räckvidden vid kall väderlek minskar. I vissa fall blir skillnaden påtaglig. M Sveriges medlemstidning Motor har testat hur räckvidden i elbilar påverkas av låga temperaturer.

De båda eldrivna familjebilarna Hyundai Ioniq 5 och Volkswagen ID.4 GTX kördes samma teststräcka på 25 mil vid två tillfällen. Ett på sommaren och ett på vintern. Mätningen ger en god fingervisning av hur mycket en temperaturskillnad på 27 grader påverkar elbilarnas räckvidd, och därmed en indikation för hur långt man kan räkna med att köra mellan laddningarna under vinterhalvåret.

– Räckvidden i våra tester är 14–26 procent kortare vintertid än sommartid. Då har vi startat med en uppvärmd bil, med en kall bil blir skillnaden ännu större, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Ur ett konsumenträttsligt perspektiv blir det nu tydligt att det behövs en ny praxis om vad man som konsument har rätt till och kan förvänta sig av en laddbar bil. Det behövs ett tydligt regelverk för hur mycket sämre räckvidden kan tillåtas bli innan den kan anses för dålig, och bilen därmed felaktig.

– Grundkravet för alla varor och även för bilar är att de måste klara förutsättningarna som råder på marknaden. Går bilen att köra 35 mil på sommaren skulle nog de flesta till exempel anse 10 mils räckvidd vintertid vara alldeles för dåligt och det är den här gränsen som måste fastställas. Både för konsumenternas del – så att vi vet vad vi kan begära av en bil men också för biltillverkarna – man ska inte få sälja bilar här som inte klarar vårt klimat.

På DasWeltAuto som är Volkswagens hemsida för begagnade bilar listas ett antal tips för att komma längre med elbil på vintern. Bland annat ges rådet att sänka temperaturen i bilen med några grader och använda sätes- och rattvärme i stället. Hyundai tipsar på sin hemsida om att förvärma batteriet innan resan påbörjas eftersom ett kallt batteri förbrukar mycket ström på att värmas upp, med minskad räckvidd som följd.

Till skillnad från bensin- och dieselbilar, vars bränsleförbrukning kan variera beroende på en mängd faktorer och varit ett ständigt gissel för konsumenter när uppgifter i biltillverkarnas marknadsföring legat allt för långt från verkligheten, beror elbilens räckvidd alltså i högre grad på yttre faktorer, framför allt temperatur. Därför kan biltillverkarna inte i lika stor utsträckning skylla på förarens körsätt och därför behöver man fastställa vad som ska vara en rimlig utgångspunkt för vad bilköparna ska ha rätt att förvänta sig.

– En tydlig skillnad jämfört med bensin- eller dieselbilar är även att elbilens kortare räckvidd vintertid inte främst ökar kostnaden för drivmedel, utan att bilen helt enkelt blir svårare att använda som bilköparen har tänkt, säger Carl-Erik Stjernvall.

Riksförbundet M Sverige kommer nu att uppvakta Motorbranschens Riksförbund, MRF, samt BilSweden för att diskutera möjligheten att nå en branschöverenskommelse gällande räckvidd för laddbara bilar vintertid.

…………….

Testfakta

Körsträcka 250 km

….

:: Volkswagen ID.4 GTX

Åtgång av batterikapacitet sommar: 60 %

Räckvidd sommar: 479 km (WLTP)

Åtgång av batterikapacitet vinter: 81 %

Räckvidd vinter: 355 km (beräknad)

….

:: Hyundai Ioniq 5

Åtgång av batterikapacitet sommar: 61 %

Räckvidd sommar: 481 km (WLTP)

Åtgång av batterikapacitet vinter: 71 %

Räckvidd vinter: 413 km (beräknad)

Sverige
Örebronyheter

Källa M Sverige

You must be logged in to post a comment Login