Emotet minskar, men är fortfarande vanligast

By on 15 augusti, 2022
Foto: Check Point Software Technologies

Check Point Research (CPR) har släppt sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot för juli 2022. Rapporten visar en kraftig minskning med cirka 50 procent av den skadliga koden Emotet globalt, trots det är det den fortsatt vanligaste skadliga koden i Sverige. Den påverkar 2,01 procent av alla svenska företag jämfört med XMRig och NJRat som ligger på en delad andra plats med 1,34 procent.

Efter en toppnotering från Emotet förra månaden med en påverkan på 14,12 procent av världens företag, är den nu nere på liknande noteringar som tidigare månader men är fortsatt den mest spridda skadliga koden både globalt och på den svenska marknaden. Även om Emotet är tillbaka på normala nivåer så utvecklas hotet ständigt, både när det kommer till hur det sprider sig, samt hotets kapacitet. Emotet inkluderar exempelvis numera en modul för kreditkortsstölder.

Emotet är en skadlig programvara som visat sig vara lönsam på grund av dess förmåga att förbli oupptäckt. Dess envishet gör den svår att radera när en enhet väl har blivit infekterad, vilket gör den till det perfekta verktyget i en cyberkriminells arsenal. Emotet var ursprungligen en banktrojan som ofta sprids genom nätfiskemail och har förmågan att distribuera andra skadliga program, vilket ökar dess förmåga att orsaka omfattande skada.

Den näst vanligaste skadliga koden i Sverige är XMRig, en öppen programvara som används för att bryta kryptovalutan Monero. Under juli månad var 1,34 procent av Sveriges verksamheter påverkade av XMRig. Den tredje mest skadliga koden är NJRat med lika stor påverkan som XMRig på 1,34 procent, en trojan med fjärråtkomst som funnits med sedan 2012. Den har flera olika funktioner och används för att bland annat stjäla lagrad data i offrets webbläsare, ladda upp och ner skadliga filer och utföra process- och filmanipulationer på den hackade datorn.

– Emotet fortsätter att dominera på vår topplista över skadliga koder, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies. Detta botnet utvecklas ständigt för att behålla sin uthållighet och förmågan att förbli oupptäckt. Den senaste versionen innehåller en modul för att stjäla kreditkortsuppgifter, vilket innebär att företag och privatpersoner måste vara extra försiktiga vid onlineköp.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Check Point Software Technologies

You must be logged in to post a comment Login