En av tre planerar en bilresa över midsommar

Av på 20 juni, 2017

En av tre planerar en bilresa över midsommar och många är oroliga för andra bilisters stress och hets.

Midsommar är en av våra allra mest trafikintensiva storhelger och den är också en orsak till oro för många som ska ge sig ut på vägarna. Många svenskar planerar en bilresa över midsommar och det är framförallt andra bilisters körsätt som oroar inför den stundande resan.

I en undersökning* som Falck har låtit Ipsos göra i juni har 1200 personer spritt över landet svarat på frågor om bilåkande i samband med midsommarhelgen.

Av de som tillfrågats uppger var tredje med bil i hushållet att de ska göra en bilresa under midsommarhelgen. 2 av 10 av dessa uppger att de känner sig mer oroliga för att resa under midsommarhelgen jämfört med andra tillfällen. Den främsta anledningen är för att man är orolig för att andra bilister kör stressigt eller hetsigt.

– Att det är en hetsig situation ute på vägarna är tyvärr något som vi ofta märker av. Många vill komma fram fort och tar inte tillräckligt med hänsyn i trafiken. När det samlas extra många bilister på vägarna, som vid midsommar, är det naturligtvis extra viktigt att man planerar sin resa och tänker på sina medtrafikanter, säger Sofia Opitz, Marknadschef på Falck.

Att planera sin resa, vara ute i god tid och vara beredd på förändringar under resans gång skapar bra förutsättningar för en lyckad midsommarresa. Av de tillfrågade svarade knappt 50 procent att de håller sig uppdaterade med trafiknyheter före eller under resan. 1 av 5 uppger också att de använder olika appar för att hålla sig underrättade om trafikincidenter. Med Falck’s app kan du se både trafikstörningar, få tips och råd och se var närmaste tankstation ligger.

– Det är viktigt att man kan känna sig trygg på vägen och tekniken ger oss bra möjligheter att kunna planera och kontinuerligt ha koll på resvägen. Om man ser att det är en trafikstörning längre fram är man förberedd och kan planera sin körning efter det. Det skapar en säkrare trafikmiljö, säger Sofia Opitz.

Både hjälpmedel och en bra vägassistansförsäkring som tar hand om till exempel bärgning eller reparation på plats, starthjälp och hjälp med fortsatt resa om bilen inte kan ta dig vidare är också en bra trygghet.

– Vetskapen om att man har någon som hjälper till om något oförutsett skulle inträffa kan också minska oron, säger Sofia Opitz.

Regionalt
Örebronyheter

*Undersökningen genomfördes under juni 2017, totalt deltog 1200 slumpmässigt utvalda respondenter i åldrarna 18-75 år, spridda över landet.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in