En seger med fast läkare – nu väntar konkreta resultat

By on 3 juni, 2018
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Sveriges läkarförbund har länge arbetat för en nationell primärvårdsreform med listning på fast läkare, nu har Anna Nergårdh presenterat sitt andra delbetänkande i utredningen ”Samordnad utveckling för god och nära vård”.

Där finns förslag som innebär att rätten till fast läkare i primärvården stärks. Där finns också en särskild statlig satsning för att få fler specialister i allmänmedicin. Arbetsmiljön måste vara god och uppdraget hanterbart med ett rimligt antal patienter sades det också.

Det här är en seger för patienterna, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund. Nu behöver politiken förverkliga förslagen. Det är viktigt att patienter får välja att lista sig på en namngiven fast läkare, inte på ett hus, det vill säga en vårdcentral. Lika viktigt är det att vi får till ett listningstak med ett rimligt antal patienter listade per läkare.

Arbetsmiljön för våra läkare är avgörande om reformen ska fungera. Det ska finnas goda incitament för läkare att välja primärvården och incitament för andra specialistläkare att söka sig dit. För det krävs professionell autonomi, att ha en egen patientlista och att små professionsdrivna enheter främjas, säger Heidi Stensmyren.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login