Enkla råd för en bättre hälsa

Av på 2 maj, 2021

Allt handlar inte om träning och strikta dieter om man vill gå ner i vikt eller på annat sätt komma i form. Enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún är det många som fokuserar på en lösning för snabb viktminskning istället för att hitta en hälsosam och hållbar vardag.

Här är några bra vardagstips som hjälper dig till en sundare livsstil.

Ta bort det vita sockretFörsök att undvika livsmedel med vitt socker. Vitt socker är den enskilt största boven när det gäller viktuppgång och kan på sikt leda till problem med blodsockret.

Träna lite och ofta

Det är långt ifrån alla som regelbundet har möjlighet att få till de där långa rejäla träningspassen. Men att röra på sig lite och ofta kan vara nog så bra. Promenera, stå upp på jobbet, ta trapporna varje dag, tipsar Paulún. Vi föreslår att du också hittar lite tid på lunchrasten eller på kvällen och kör något av alla pass som finns på kvix.se. Även om du bara har en kvart-tjugo minuter till övers så finns det många klasser att välja mellan. Man ångrar aldrig ett träningspass!

Bli mätt på rätt sätt

En varierad kost är alltid det bästa för kroppen. Paulún rekommenderar också att äta riktiga råvaror, istället för näringsfattig färdigmat, så du blir mätt på rätt sätt. Välj rotfrukter, grönsaker, frukt och bär och undvik vitt bröd, vit pasta och andra raffinerade livsmedel som kan göra dig hungrig snabbare. Och vill du gå ned i vikt ger Fredrik Paulún rådet att öka proteininnehållet i kosten.

Drick kallt vatten

Vattnet gör att du blir mindre hungrig och skyddar mot uttorkning. 
- Att dricka ett stort glas vatten ökar förbrukningen med 20 kalorier – både för uppvärmning och transport. Försök dricka minst 1,5 liter varje dag, så gör du din kropp en riktigt stor tjänst, enligt Paulún.

Ät långsamt

Ät sakta och sluta innan du blir helt proppmätt. Det tar ungefär en kvart för kroppens mättnadshormoner att komma igång, så om du slänger i dig maten hinner du inte känna att du är mätt, vilket kan leda till att du äter både mer än du tänkt och mer än du faktiskt behöver.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Kvix

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in