Fallande byggnadsinvesteringar i offentliga lokaler

Av på 10 december, 2018
Fallande byggnadsinvesteringar i offentliga lokaler. Foto: Industrifakta AB och Mickael Tannus.

Analysföretaget Industrifakta har sammanställt byggnadsinvesteringar och underhållskostnaderna för offentliga lokaler under årets tre första kvartal. 

De påbörjade byggnadsinvesteringarna visar en minskning med totalt 11 procent jämfört med samma period föregående år, skolor och barnstugor är den sektor inom segmentet som backar mest under året med en nedgång på hela 25 procent.

Med tanke på de osäkerhetsfaktorer vi står inför, såsom politisk instabilitet, finns det en stor sannolikhet att trenden för offentliga lokaler fortsätter i samma riktning även nästa år. Troligtvis har redan och kommer ännu fler större investeringar både på riks-, landstings- och kommunnivå att pausas i väntan på att det politiska styret kommer på plats.

Även framöver kan en svag minoritetsregering få svårt att driva igenom beslut och reformer vilket kan inverka negativt på bygginvesteringarna. Detta gör att Industrifakta förutspår en fortsatt nedgång för offentliga lokaler under 2019, trots att Sverige är i behov av både upprustning och fler offentliga lokaler framförallt inom skola och vård.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in