Färre doser av Astra Zenecas vaccin väntas

Av på 12 mars, 2021
Arkivbild.

Bolaget Astra Zeneca justerar ner sina prognoser för hur många doser vaccin som kan levereras till EU-länderna framöver.

Folkhälsomyndigheten har informerat regionerna via deras vaccinsamordnare om förändringen, som enligt bolagets uppgifter innebär att Sverige kan räkna med cirka 2 miljoner färre doser än vad bolaget tidigare hade aviserat.

Under årets första kvartal är prognosen nu att Sverige totalt får cirka 900 000 doser i stället för cirka 1,1 miljoner. Under årets andra kvartal räknar bolaget med att Sverige får 2,7 miljoner doser totalt i stället för 4,5 miljoner.

Det motsvarar vaccin till ungefär en miljon personer. Samtliga länder i EU påverkas av Astra Zenecas förändrade prognoser.

– Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med. Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Den som har störst behov av skydd mot covid-19 erbjuds vaccin först, enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderade prioriteringsordning för vaccinationsarbetet.

Hälsa | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Folkhälsomyndigheten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in