Fler behöver gå, cykla och åka buss

By on 30 januari, 2024
Arkivbild

Nytt förslag på trafikstrategi där fler behöver gå, cykla och åka buss. För att Örebro ska vara en bra kommun att leva i även i framtiden behöver fler örebroare gå, cykla och åka kollektivt till jobb, skola och fritidsaktiviteter.

Det är också huvudmålet i kommunens nya trafikstrategi som nu är på remiss.

– Trafikstrategin visar vägen till ett Örebro där vi har nära till det vi behöver i vardagen och där vi väljer hållbara resor helt enkelt för att de är snabbare och smidigare. Förslaget till ny trafikstrategi innehåller mål och en övergripande strategisk inriktning som pekar ut tio prioriterade insatsområden för trafiken i Örebro, berättar Andreas Ahlstam, enhetschef på avdelningen Stadsmiljö och trafik.

Enkelt beskrivet går de prioriterade insatsområdena att dela in i fyra inriktningar med delmål kopplade till allt från tillgänglighet och användbarhet till klimat och trafiksäkerhet:

  • Nära till det vi behöver i vardagen
  • Enkelt att välja ett jämlikt och hållbart resande
  • Tryggt och säkert för alla trafikanter
  • Attraktiv och trivsam kommun

I strategin lyfts bland annat trygga och sammanhängande gång- och cykelbanor, snabba stråk för cykel och buss, mer jämlika förhållande för alla trafikslag och en trafikplanering som skapar förutsättningar för fler att dela på samma infrastruktur.

– Att ändra människors resvanor och bygga om befintliga gator är en långsiktig resa som kräver en genomtänkt strategi. Till exempel byggdes år 2016 Trädgårdsgatan om från en otrygg trafikled till en stadsgata med folkliv, grönska och säkra gång- och cykelbanor. Ett exempel på en satsning idag för att få fler att resa hållbart är Östra Bangatan, som byggs om till en mer trivsam stadsgata med plats för alla slag av trafikanter, förklarar Andreas Ahlstam.

– Trafikstrategin strävar aktivt efter att förändra människors resvanor för att säkerställa en trivsam och attraktiv miljö för kommande generationer. Genom att fokusera på hållbara mål för hur vi transporterar oss i Örebro blir varje resa en investering i vår kommuns välmående, säger Kemal Hoso (S), ordförande i Markplanerings- och exploateringsnämnden.

Olika scenarios för trafiken i Örebro år 2040

I trafikstrategin ges en beskrivning av hur trafiken i Örebro ser ut år 2040 om strategin förverkligas – och hur det riskerar att bli om den inte gör det.

Om strategin förverkligas är gång och cykel det snabbaste alternativet och vi har fler bilfria stråk i centrum. Allvarliga trafikolyckor, buller och dålig luft har minskat rejält. Många åker buss inom Örebro tätort och väljer elcykel för längre sträckor. Kollektivtrafiken är det självklara valet för regionala resor.

Flera bilparkeringar längs gatorna har ersatts med cykelbanor med grönska och parkeringshusen fungerar även som ”mobilitetshubbar” med tillgång till andra färdmedel och delningstjänster. E-handelns leveranser av varor sker genom hemkörning eller till hubbar i grannskapet.

Om strategin inte förverkligas har trängseln på stadens huvudgator ökat markant. Många går och cyklar i staden, men på grund av den oattraktiva miljön för oskyddade trafikanter dominerar bilen längs de mer trafikerade stråken. De långa avstånden till målpunkter i vardagen gör att det är svårt att klara sig utan bil.

Bilarna är eldrivna, tystare och mer klimatvänliga, men bidrar också till en otrygg trafikmiljö och en stillasittande livsstil. Örebroregionen räknas inte längre till Sveriges bästa logistiklägen på grund av långa köer på motorvägen och riksväg 50 norrut.

Frågar örebroarna vad de behöver

Idag görs över hälften av resorna i Örebro till fots, med cykel eller kollektivtrafik. För att alla ska kunna ha tillgång till Örebro även i framtiden behöver dock fler välja hållbara resor framför bilen.

– För att vi som kommun ska kunna stötta örebroarna i att förändra sina resvanor går vi nu ut med en enkät där vi beskriver delar i strategin och ställer frågor om vad de behöver för att oftare välja hållbara resor – och vad de önskar att vi prioriterar, säger Per Elvingson, samhällsplanerare och uppdragsledare för remissförslaget på trafikstrategi.

Exempel på frågor i enkäten är vad örebroarna tycker är viktigt att ha nära till i vardagen, vad som skulle få dem att dela bil med andra och vad de önskar att kommunen satsar mer på för att fler ska resa hållbart.
Processen för remissförslaget

Trafikstrategin är ett styrdokument som vägleder hur trafiksystemet i Örebro ska utformas. Det har tagits fram i nära samarbete med en parlamentarisk grupp med representanter från varje parti inom kommunfullmäktige. Workshops och informationsmöten har även hållits med externa aktörer och i flera olika kommunala nämnder och förvaltningar.

Under perioden 15 december 2023–15 mars 2024 är förslaget på trafikstrategi på remiss. När remissperioden är förbi kommer förslaget på trafikstrategi att bearbetas och beslutas i kommunfullmäktige under 2024.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login