Fler väljer bort frukt och grönt

By on 8 november, 2022
Arkivbild

Ökade kostnader försämrar våra matvanor – fler väljer bort frukt och grönt. Sex av tio svenskar tror att ökade kostnader kommer få dem att behöva välja mellan matens kvalitet och pris, enligt en ny undersökning från Censuswide och Hellofresh.

Nu visar det sig att ökade kostnader redan har påverkat svenskarnas köpbeteende – frukt och färska grönsaker väljs bort.

En ny undersökning visar att mer än varannan svensk (55%) har blivit mer medveten om sin budget till följd av ökade kostnader och att sex av tio (58%) tror att ökade kostnader kommer få dem att behöva välja mellan matens kvalitet och pris.

– Det är oroväckande att de ökade kostnaderna får svenskarna att välja mellan kvalitet och pris och att många behöver minska eller välja bort näringsrika råvaror som frukt och färska grönsaker. Ett bra tips för att hålla ner kostnaderna är i stället att hålla koll på vilka grönsaker och frukter som är i säsong, planera dina inköp samt våga ändra i dina klassiska vardagsrätter, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh.

Färre köper frukt och färska grönsaker

Redan nu visar det sig att ökade kostnader har påverkat svenskarnas köpbeteende. Enligt Livsmedelsverket uppger nästan varannan svensk (45%) att de numera handlar billigare alternativ och från lågprisvarumärken. När det kommer till vad konsumenterna har slutat handla, eller handlar mindre av, ligger frukt, färska grönsaker och kött i toppen medan torrvaror som pasta och knäckebröd i stället har ökat.*

Det minskade inköpet av frukt och färska grönsaker skiljer sig dessutom beroende på inkomst. Fyra av tio låginkomsttagare har slutat eller minskat köpet av färska grönsaker, till skillnad från höginkomsttagare där enbart 16 procent har minskat sitt inköp.*

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh listar nu sina bästa tips för att hitta balansen till en näringsrik kost samtidigt som du håller budgeten.

…………….

1. Ät säsongsbaserat

De olika säsongerna kommer med olika råvaror, och beroende på säsong är priset på vissa råvaror billigare än under resten av året. Att anpassa sin kost efter säsong är snällare för plånboken och ger möjlighet att handla mat med lägre kostnad. Några exempel på grönsaker och frukter som är i säsong just nu är grönkål, brysselkål, jordärtskocka, morötter, palsternacka, äpplen och päron. Vintergrönsaker som kål och rotfrukter har ofta lång hållbarhet och är väldigt näringsrika.

….

2. Våga ändra i dina vardagsrätter

Det är lätt att fastna i samma mönster av maträtter som du alltid tillagar på vardagarna, trots att priset på ingredienserna ökar. Att korrigera dina klassiska go-to-maträtter efter vad saker kostar är ett effektivt sätt att hålla budgeten nere. Är köttfärssås en sådan maträtt för dig? Prova att dryga ut såsen med rivna morötter eller byt ut färsen mot röda linser. Våga prova något nytt!

….

3. Planera dina inköp

Sist men inte minst – planera dina inköp. Att spontanhandla leder ofta till ogenomtänkta och dyra inköp som kändes rätt i stunden. Lägg i stället tid till att planera veckans måltider och se över matkasseleverantörer, matbutikens erbjudanden och kampanjer. Genom att planera undviker du att gå till affären utan en plan och köpa på dig matvaror som du inte äter upp.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Hello Fresh
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Censuswide på uppdrag av HelloFresh under perioden 11–18 maj 2022, Totalt genomfördes 1022 intervjuer av den svenska allmänheten.
*Livsmedelsverket

You must be logged in to post a comment Login