Flera miljoner tittare väntas följa e-sporttävling i Stockholm

Av på 10 augusti, 2018
Arkivbild.

Flera miljoner tittare väntas följa finalen där spelarna gör upp om en prispott på 100 000 US-dollar, runt 1 miljon kronor. 

Efter succén med vårens liga GLL Season I där finalen avgjordes i Bukarest i april är turen nu kommen till Stockholm, hemmaplan för G-Loot, företaget som står bakom hela e-sportligan.

– Genom den här ligan har vi gjort det möjligt för vem som helst att var som helst kunna tävla och vinna pengar på sitt favoritspel, PlayerUnknown’s Battlegrounds. Vår första final i Bukarest följdes av 1,5 miljoner tittare. Vi räknar med att flera miljoner kommer att titta den här gången, främst via Twitch. Finalisterna tävlar denna gång om cirka 1 miljon kronor, den dubbla summan jämfört med den första säsongen av vår liga, säger Patrik Nybladh, vd för G-Loot.

GLL bygger på ett samarbete mellan G-Loot och PUBG Corp som ligger bakom det omåttligt populära spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds som lanserades i slutet av 2017. Spelet är en global succé med över 400 miljoner spelare.

– GLL har på kort tid blivit den främsta ligan i västvärlden i spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds där vi har tiotusentals spelare som spelar via plattformen varje månad, spelare som drömmer om att lyckas bli lika stora som stjärnorna i de sexton lag som deltar i den stora finalen i Stockholm, säger Simon Sundén, chef för e-sport och GLL på G-Loot.

– Lagen som deltar tillhör den absoluta världseliten, däribland ryska Na’Vi som stod som segrare förra säsongen i Bukarest. Intresset globalt är enormt och vi räknar med många tittare från Ryssland och Kina. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda hela världens tittare en tävling och underhållning i världsklass, säger Simon Sundén.

E-sporten är ett globalt fenomen som drar masspublik. Enligt analysföretaget Newzoo väntas den totala e-sportpubliken uppgå till 380 miljoner tittare under 2018. Tre år senare, 2021, beräknas publiken ha vuxit till 557 miljoner.

På den här marknaden, som av samma analysföretag beräknas omsätta närmare 8 miljarder kronor under 2018, har G-Loot på kort tid etablerat sig som ledande aktör i världen för e-sport online. Sedan starten för fyra år sedan har bolaget tagit in cirka 200 miljoner kronor i kapital från etablerade finansiärer såsom Inbox Capital och Swedbank Robur.

– Vi har följt bolaget under en längre tid och det är kul att se att en av de mest skalbara globala affärsmodellerna som vi stött på inom gaming nu har fått ett sådant genomslag, säger Martin Wattin, vd på Inbox Capital.

– Svenska bolag är i dagsläget i absoluta framkant globalt inom e-sport och de som lyckas bygga e-sportligor och starka e-sportplattformar kommer att bli värdefulla när världskartan utkristalliseras de närmaste åren. PUBG är här för att stanna och det är imponerande vad G-Loot lyckats uppnå med GLL på kort tid, säger Carl Armfelt, portföljförvaltare på Swedbank Robur.

– Vi är också glada över att ha våra finansiärer på plats under finalen och att även nya potentiella sådana samt representanter för stora internationella aktörer i branschen kommer att närvara, säger Patrik Nybladh.

För att titta på turneringen live så sänds allting på språk över hela världen. Den engelska strömmen kan kan ses via Twitch här »

Schema för GLL Season 2 Grand Finals varje dag (Augusti 10-12)
15:00 CEST – Pre-Sho
15:30 CEST – Game 1
16:30 CEST – Game 2
17:30 CEST – Game 3
18:30 CEST – Mid-day analysis and player break
19:00 CEST – Game 4
20:00 CEST – Game 5
21:00 CEST – Game 6

Sport | E-sport
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in