Fortsatt avmattning för villapriserna

Av på 9 oktober, 2021

Prisuppgången på villor har bromsat in och visar för andra månaden i rad på en oförändrad nivå. Även bostadsrättspriserna stabiliserar sig och var oförändrade under september. I Stockholm steg dock priserna på både villor och bostadsrätter något. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Prisuppgången på villor har bromsat in och visar för andra månaden i rad på en oförändrad nivå. Även bostadsrättspriserna stabiliserar sig och var oförändrade under september. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Nu ser vi slutet på den snabba och kraftiga prisuppgången för villor – många planerar att prioritera annat än den egna bostaden framöver och trots låga räntor finns en gräns för hur långt det är möjligt att gå i budgivningarna. Högtrycket på bostadsmarknaden kommer att minska successivt under hösten, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Stor-Stockholm var den enda av storstadsregionerna där villapriserna steg i september – upp 1 procent. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö låg villapriserna stilla den senaste månaden. Även i riket som helhet var priserna oförändrade under september. På årsbasis har villapriserna i Sverige stigit med 14 procent – allra mest i Västerbottens län som visar en ökning med 21 procent.

– Osäkerheten i världsekonomin blir avgörande för bostadsprisernas utveckling den närmaste tiden. Om oron på börsen fortsätter och inflationstrycket gör att räntan höjs tidigare än väntat kan det snabbt få effekt i hushållens boendeekonomi och få fler att tveka inför en flytt, säger Marcus Svanberg.

Bostadsrättspriserna i centrala Stockholm, Stor-Stockholm och centrala Göteborg steg med en procent den senaste månaden. I Stor-Göteborg, centrala Malmö, Stor-Malmö och riket som helhet förblev priserna oförändrade i september. På årsbasis har bostadsrättspriserna i Sverige nu ökat med 8 procent. Allra störst är uppgången i Jämtlands län där priserna stigit med 18 procent det gångna året.

– Unga och ensamstående hade redan före pandemin svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och  har drabbats hårdast av den senaste tidens stora prisökningar. Pandemin borde ha setts som ett utmärkt tillfälle att skapa ett permanent undantag inom regelverket för amorteringar för dessa grupper. Men det finns fortfarande tid för regeringen och bostadsminister Märta Stenevi (MP) att ta sig an problemet innan kommande val, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Villor   Bostadsrätter   Fritidshus  
Jämtlands län +18% Västerbottens län +21% Skåne län +22%
Dalarnas län +17% Södermanlands län +19% Jämtlands län +20%
Västerbottens län +16% Skåne län +18% Stockholms län +20%

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in