Fortsatt regional satsning på Scenkonst utanför tätort

By on 11 oktober, 2023
Fullsatt på Vedevågsteatern när Teaterfabriken gav föreställningen "Ferlin och Klarabohemerna".
Foto: Lindesbergs Riksteaterförening

Att scenkonsten kommer till landsbygden och inte stannar i staden bidrar till en demokratisk medborgerlig rättighet och ökar jämlikheten i länet, enligt Region Örebro läns kulturnämnd som på kommande sammanträde (17 oktober) väntas ge ett fortsatt stöd för projektet Scenkonst utanför tätort.

Sedan 2019 har Region Örebro läns kulturnämnd finansierat verksamheten Scenkonst utanför tätort med 200.000 kronor per år. Verksamheten har under åren växt och under 2022 uppgick kostnaderna till närmare 400.000 kronor. Med tanke på det nuvarande ekonomiska läget förväntas kostnader öka än mer under kommande år.

För att säkra att verksamheten ska kunna bibehålla 2022 års nivå samt stärka möjligheten till utveckling av Scenkonst utanför tätort föreslås att en samverkan ingås med Riksteatern Örebro län från och med november 2023 till och med år 2025. Förslag på ekonomisk överenskommelse för 2024-2025 är att Region Örebro län bidrar med 300.000 kronor per år och Riksteatern Örebro län med 150.000 kr per år samt att Riksteatern Örebro län tar ansvar för administrationen av Scenkonst utanför tätort.

Scenkonst utanför tätort startade 2017 med Riksteatern Örebro län som huvudansvarig. År 2019 flyttades Scenkonst utanför tätort över till Region Örebro län som projekt med ett årligt projektstöd på 200.000 kronor, för att från år 2022 ingå i ordinarie verksamhet med fortsatt ekonomiskt stöd om 200.000 kronor.

Befintliga lokaler blir kulturella mötesplatser

Syftet med Scenkonst utanför tätort är att genom samverkan med civilsamhället låta professionell scenkonst nå ut på landsbygden och spela i de gårdar och lokaler som finns runt om i länet. Scenkonsten blir på så vis tillgänglig för fler, befintliga lokaler blir kulturella mötesplatser och platsen mer attraktiv. Det ger i sin tur fler spelplatser i länet och fler speltillfällen för våra kulturaktörer.

Under åren har verksamheten växt – från 2018 med 11 föreställningstillfällen på 9 olika platser i jämförelse med 2022 då det totalt var 51 föreställningar fördelat på 24 olika platser i Örebro län däribland Resta bygdegård, Ullergården i Ullersätter, Vasselhyttans bygdegård, Wedevågs Teater med flera.

Hela tanken med Scenkonst utanför tätort är att lokalhållare och ideella arrangörer ska ges möjlighet att arrangera professionell scenkonst och tillsammans bilda ett starkt arrangörsnätverk i Örebro län. För att det ska vara görligt och med bibehållen kontinuitet behövs regional samordning och ekonomiskt stöd.

Behöver ökat ekonomiskt stöd

I takt med att Scenkonst utanför tätort har växt har även verksamhetens kostnader ökat, dels på grund av det större arrangörsnätverket och subventionering av fler föreställningar men också på grund av ökade kostnader i samhället.

Att verksamheten klarat det hittills beror på pandemin, där många föreställningar och träffar behövde ställas in. Efter 2023 kommer den ”pandemibuffert” som uppstått vara förbrukad. Av den anledningen behöver Scenkonst utanför tätort ett ökat ekonomiskt stöd eller så behöver verksamheten minskas.

En förändring i organisationen av Scenkonst utanför tätort kan även det bidra till att resurser kan nyttjas bättre och mer effektivt, till exempel genom samverkan med extern part.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login