Fortsatt trögt på bostadsmarknaden

By on 18 april, 2023
Arkivbild
Lantmäteriets senaste statistik för inteckningar under första kvartalet i år bekräftar att tillväxten på bostadsmarknaden går trögt – antalet inteckningar under första kvartalet har minskat med nästan 30 procent jämfört med sista kvartalet 2022. Den svaga utvecklingen på bostadsmarknaden fortsätter under 2023.

– Den svaga utvecklingen på fastighetsmarknaden från 2022 håller i sig. Det är framför allt den tröga marknaden för småhus som visar sig i inteckningsstatistiken, säger Dennis Lindén, enhetschef på Lantmäteriet.

Under det första kvartalet 2023 har det registrerats drygt 40 000 nya inteckningar i fastigheter. Det är nästan 30 procent färre än kvartalet innan då antalet var 57 000. Det är relativt stora variationer över landet. Skillnaden är minst på Gotland och störst i Norrbotten.

– Det är bland annat inflationen som gör att bostadsmarknadens utveckling är osäker just nu. Om den höga inflationen fortsätter är det mycket som talar för ytterligare räntehöjningar under första halvåret. Detta kan i sin tur att påverka bostadsmarknaden genom färre genomförda bostadsaffärer och därmed även färre bostadslån med fastigheten som säkerhet, säger Dennis Lindén.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Lantmäteriet

You must be logged in to post a comment Login