Framsteg och reformer i Saudiarabien krossas

By on 20 mars, 2024

Utkast till strafflaglagstiftning, krossar illusioner om framsteg och reformer i Saudiarabien. Ett läckt utkast av Saudiarabiens första skrivna strafflagstiftning, avslöjar att landet inte på långa vägar uppfyller universella människorättsnormer. Och avslöjar samtidigt hyckleriet bakom kronprins Mohammad bin Salmans löften om att hans styre ska vara progressivt och inkluderande.

Det konstaterar Amnesty International i en rapport som publiceras idag.

I rapporten Manifesto for repression har Amnesty analyserat det läckta utkastet till en strafflagstiftning och avslöjar hur landet, i stället för att förbättra den fasansfulla situationen för mänskliga rättigheter, tvärtom strider mot internationell rätt och befäster redan befintliga repressiva metoder genom skriven lag.

Myndigheterna i Saudiarabien har inte delat utkastet till strafflagstiftning för samråd med det oberoende civilsamhället, men ett antal saudiarabiska juridiska experter har bekräftat äktheten i det läckta utkastet.

Amnesty kan konstatera att det läckta lagförslaget kriminaliserar rätten till yttrandefrihet, tankefrihet och religionsfrihet, samtidigt som det misslyckas med att skydda rätten till att delta i fredliga sammankomster. Vidare kriminaliseras utomäkenskapliga samtyckande sexuella relationer, homosexualitet och abort, samtidigt som det inte skyddar kvinnor och flickor från könsbaserat våld.

Utkastet befäster även användningen av dödsstraff som ett av de främsta straffen och tillåter fortsatt fysiska straff som piskning, samtidigt som det fortsatt möjliggör förtryck av oliktänkande.

– Avsaknaden av en skriftlig strafflagstiftning har länge lett till systematiska kränkningar och orättvisor i Saudiarabien. En första skriven strafflag skulle kunna vara ett avgörande tillfälle för Saudiarabiens myndigheter att omvandla sitt oreglerade straffrättsliga system till ett som respekterar de mänskliga rättigheterna. Men vår analys av det läckta utkastet visar att det i huvudsak är ett manifest för förtryck som kommer att befästa kränkningar av mänskliga rättigheter och undertrycka friheter, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

– Som det ser ut nu krossar lagförslaget illusionen om att kronprinsen driver en reformistisk agenda. Saudiarabien befinner sig i ett kritiskt skede: med ett utkast till strafflagstiftning, som för närvarande granskas, har myndigheterna fortfarande en chans att visa världen att deras löften om reformer inte bara är tomma löften. De måste skyndsamt samråda med oberoende experter från civilsamhället och ändra utkastet och säkerställa att det är i linje med internationella standarder och samtidigt omvärdera befintliga lagar för att upprätthålla respekten för de mänskliga rättigheterna, säger Agnès Callamard.

Parallellt med att rapporten publiceras lanserar Amnesty idag en global kampanj för att kräva frigivning av personer som orättfärdigt fängslats eller dömts till döden, som en del av landets repressiva maktutövning, bara för att de här personerna har utövat sin rätt till yttrandefrihet.

– Syftet med Amnestys kampanj är att generera internationellt tryck för reformer gällande mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Vi gör det genom att avslöja den bistra sanningen bakom landets försök att tvätta sin internationella image. Kampanjen kommer att belysa chockerande fall av personer som orättfärdigt fängslats eller riskerar dödsstraff bara för att de fredligt uttryckt sina åsikter. Vi kommer att avslöja de skrämmande konsekvenserna av landets repressiva åtgärder och öka trycket på Saudiarabiens viktigaste allierade att driva på för en verklig reform, säger Agnès Callamard.

Utkastet till en skriven strafflag, som första gången läckte ut på nätet i juli 2022, har utarbetats i hemlighet och granskas nu utan möjlighet till dialog med oberoende experter och civilsamhället. Saudiarabiens myndigheter har själva inte delat eller publicerat utkastet, men ett antal saudiska juridiska experter har gjort det. Däribland en medlem av advokatsamfundet och två saudiska advokatbyråer, har dock offentligt delat och kommenterat utkastet, vilket bekräftar dess äkthet.

Amnesty skrev till Saudiarabiens ministerråd och landets kommission för mänskliga rättigheter för att dela med sig av vår analys tillsammans med frågor om utkastet. Den 4 februari svarade den saudiska människorättskommissionen och förnekade utkastets äkthet och uppgav att ett utkast till strafflag för närvarande genomgår en rättslig granskning.

Amnesty uppmanar därför de saudiska myndigheterna att publicera den senaste versionen av utkastet för att på så vis möjliggöra oberoende återkoppling från civilsamhället.

I sin rapport har Amnesty analyseat det 116-sidiga läckta utkastet till strafflag och granskat hur det överensstämmer med internationell människorättslagstiftning och i vilken grad den upprätthåller befintliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Rapporten bygger på ett decennium av dokumenterade människorättskränkningar i Saudiarabien samt intervjuer med experter på landets lagstiftning och lagstiftningsprocesser. 

Amnesty noterar även att utkastet till skriftlig strafflag endast omfattar diskretionära brott (ta’zir-brott), för vilka straff inte anges i sharia. Utkastet kodifierar däremot inte brott som har fasta straff enligt sharia (så kallade hadd- eller qisas-brott), och ger fortsatt domare stor frihet att avgöra om beviströskeln är uppfylld.

Friheter kriminaliseras 

Under det senaste decenniet har de saudiarabiska myndigheterna allvarligt begränsat yttrandefriheten och riktat in sig på ett stort antal oppositionella röster när människorättsförsvarare,journalister, religiösa företrädare och kvinnorättsaktivister fängslats, tvingats i exil eller fått villorliga frigivningar med reseförbud.

Med hjälp av lagstiftning mot terrorism och cyberbrott har myndigheterna tystat kritiska och oberoende röster. I ett fruktansvärt fall avtjänar Salma al-Shehab, doktorand och tvåbarnsmor, nu 27 års fängelse för att ha stått upp för kvinnors rättigheter på X (f.d. Twitter).

I ett pågående fall väntar Manahel al-Otaibi, en fitnessinstruktör, bloggare och människorättsförsvarare som har varit försvunnen sedan november 2023, på rättegång i Saudiarabiens ökända antiterrordomstol. Detta för att hon har publicerat bilder på sig utan att bära abaya (traditionell dräkt) och för att hon protesterat mot Saudiarabiens repressiva lagar om manligt förmyndarskap.

Genom sina vaga formuleringar skulle det aktuella utkastet till skriftlig strafflag kriminalisera ärekränkning, förolämpningar och ifrågasättande av rättsväsendet. Därmed riskerar förtrycket av oliktänkande öka samtidigt som individens frihet fortsatt kränks.

Utkastet till strafflag kriminaliserar också utomäktenskapliga sexuella relationer, samkönade sexuella relationer mellan två män, oanständigt beteende” och att ”imitera ett annat kön genom sin klädsel och sitt utseende” kriminaliseras också. Sådana lagar skulle möjliggöra förföljelse och trakasserier av HBTQI-personer.

Amnesty har dokumenterat flera fall där personer har dömts för dessa handlingar. Idag utgör de inte kriminella handlingar i befintlig saudisk lagstiftning. Åtalen och domarna är därför beroende av domarens bedömning. De angivna straffen i utkastet till strafflag är dock strängare än de straff som utdöms av domare i dag.

I avsaknad av en skriftlig strafflag i Saudiarabien använder domarna för närvarande sin tolkning av islamisk lag (sharia) och rättspraxis för att avgöra vad som utgör ett brott och för att utdöma straff. En sådan praxis ger domarna stort utrymme för godtyckliga bedömningar, i strid med internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter.

Lagförslag upprätthåller könsbaserat våld

I åratal har kvinnor och flickor i Saudiarabien utsatts för omfattande diskriminering, i lag och praxis, som förstärks av en otillräcklig inhemsk lagstiftning som inte skyddar dem från könsbaserat våld. Det är ytterst oroväckande att utkastet till en skriftlig strafflag inte tillåter åtal av personer som begår handlingar i ”hederns” namn, vilket kan innefatta misshandel eller mord.

Detta skulle i praktiken ge förövare immunitet, vilket är i uppenbar strid med internationell rätt. Lagförslaget innehåller också en alltför bred och vag definition av trakasserier och erkänner inte våldtäkt inom äktenskapet som ett brott.

Cementerar användningen av dödsstraff

Trots kronprins Mohammad bin Salmans löften om att begränsa dödsstraffet till de allvarligaste brotten, enligt sharia, har det skett en skrämmande ökning av antalet avrättningar under hans styre, inklusive en av de största massavrättningarna under de senaste decennierna då 81 personer avrättades i mars 2022.

Saudiarabiens utkast till skriftlig strafflag cementerar dödsstraffet som ett primärt straff för ett spektrum av brott, allt från mord och våldtäkt till icke-våldsamma brott som kätteri och hädelse, i strid med internationell rätt. Enligt lagförslaget får barn som begått brott avrättas för vissa brott och åldern för straffrättsligt ansvar sätts till chockerande låga sju år. Kommittén för barnets rättigheter, som Saudiarabien är part till, rekommenderar att minimiåldern för straffrättsligt ansvar inte ska vara lägre än 12 år.

Utkastet till skriftlig strafflag fortsätter också att tillåta kroppsstraff, som kan omfatta piskning och amputering av händer, för brott som äktenskapsbrott och stöld. Kroppsstraff är en form av tortyr och annan misshandel och är förbjudet enligt internationell lag.

– Det är ytterst viktigt att FN:s människorättsråd inrättar en mekanism för att övervaka situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien. De saudiska myndigheterna kan inte få fortsätta att dölja den allvarliga verkligheten bakom sitt förtryck genom att köpa världens tystnad och sälja en bild av framsteg och glamour till världen med sin dyra PR-maskin, säger Agnès Callamard.

Saudiarabien
Örebronyheter

Källa: Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login