Fritidshusmarknaden hetare än någonsin

Av på 7 mars, 2021
Foto: Gabriel Alenius

Prisuppgången på bostäder fortsätter även i februari månad och köpsuget hos spekulanterna är stort.

– Trenden som vi hittills sett under det senaste året fortsätter, säger Fredrik Kjell, VD på HusmanHagberg. Det finns en stark efterfrågan på framförallt större lägenheter och villor. Människor har större behov av utrymme och är inte längre lika bundna till ett visst läge. Tydligast är dock den efterfrågan som vi ser på fritidshus. Både våra kustnära distrikt liksom fjällnära kontor har en starkt ökad efterfrågan.

Hos HusmanHagberg på Värmdö, utanför Stockholm, håller Ulrika Andersson med om den ökade efterfrågan.

– Vi har sett en ökad efterfrågan på fritidshus hos oss, framför allt fritidshus som håller åretrunt-standard. Vi har sett att allt fler tillbringat mycket tid i sina fritidshus under senaste året, framförallt äldre personer har valt att bo på sitt lantställe under pandemin. Skillnaden i år mot tidigare år är, förutom de ökade priserna, att allt fler som har renodlade fritidshus utan åretrunt-standard nu väljer att gå ut på marknaden tidigare än vanligt. Vanligtvis vill man vänta tills det börjar grönska, men nu är efterfrågan så stor att man som säljare vet att man får bra betalt för sommarstället även om det finns snö kvar på marken, säger Ulrika.

Vintersäsongen är fortfarande i full gång uppe i fjällen. Hos HusmanHagberg i Härjedalen, som bland annat säljer mycket i Lofsdalen, Tänndalen och Funäsdalen, har man en hög omsättningshastighet på fritidshus.

– Vi hinner knappt publicera ett fritidsboende innan det är en kö av spekulanter, säger Maria Sondell på HusmanHagberg Härjedalen. Just nu är köpsuget enormt och det spelar egentligen ingen roll om det är ett enklare fritidshus i en lägre prisklass eller ett lyxigt nybygge för 7-8 miljoner – det finns köpare för allt. Det som är riktigt hett i vårt område är tomter. De går som smör i solsken. Vi har under senaste året förmedlat ett stort antal tomter och har många hugade spekulanter som vill bygga sin egen fritidshusdröm i fjällen, berättar Maria.

– Sedan ser vi också att många som börjar bli lite äldre och har ägt ett mindre fritidshus i fjällen nu säljer det för att köpa ett större där både barn och barnbarn ryms, fortsätter Maria.

Även i Åre är efterfrågan större än utbudet. Jimmy Blomgren på HusmanHagberg i Åre märker av intresset för fjällen under pandemin.

– Ingen har väl missat nyheternas rapportering att Åre är välbesökt i vinter, frågar Jimmy.

– Vi har sett en allt större efterfrågan på både friliggande fritidshus, bostadsrätter och andelsboenden. Många som köper nu vill förstås ha ett snabbt tillträde för att njuta av slutet av vintersäsongen här, men många är också intresserade av Åre som en åretrunt-destination. Jag tror att många som inte tidigare besökt svenska fjällen nu har fått upp ögonen för fjällvärlden och kommer att tillbringa sin fritid här även efter pandemin, avslutar Jimmy.

Priserna på fritidshus i landet har enligt Svensk Mäklarstatistik ökat med i snitt +13% senaste 12 månaderna. I Värmdö kommun har uppgången under de senaste 12 månaderna varit +12,6%, i Härjedalens kommun +14,5% och i Åre kommun +17,8%.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: HusmanHagberg

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in