Hälften av svenskarna rör sig mindre vid distansarbete

Av på 28 januari, 2022

Varannan svensk, 51 procent, som har jobbat hemifrån under pandemin uppger att de har rört sig mindre när de har arbetat på distans. Det visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Var tredje, 35 procent, listar stillasittande som en av de värsta aspekterna av hemarbetet.

– Det är oroväckande att så många upplever problem med arbetsmiljön när de jobbar hemifrån. Långvarigt stillasittande kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Distansarbete kommer sannolikt att bli vanligare även efter pandemin, så stillasittande riskerar att bli ett allt större problem, säger Helen Remnås, Managing Director för Talent Solutions på ManpowerGroup.

Hälften av de svenskar som arbetat på distans under pandemin, 51 procent, uppger att de har rört sig mindre än vanligt – 23 procent uppger att de har rört sig mycket mindre. Därtill listar drygt var tredje svensk, 35 procent, stillasittande som av de värsta aspekterna med hemarbetet.

Dessutom uppger tre av tio distansarbetare, 30 procent, att den fysiska arbetsmiljön inte har varit bra under pandemin. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

– Att uppmuntra till motion på arbetstid stärker både den anställdes hälsa och arbetsgivarens varumärke. Vi ser att allt fler söker sig till arbetsplatser som erbjuder flexibilitet och prioriterar medarbetarnas välmående. De som vill rekrytera och behålla morgondagens talanger måste bli bättre på att möta medarbetarnas förväntningar – även utanför kontoret, säger Helen Remnås.

Om Manpower Work Life

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under oktober 2021 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 798 personer har svarat på undersökningen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: ManpowerGroup

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in