Hälsa | Fler krigar mot ALS och samlar in pengar till forskningen

By on 20 juni, 2016

Sedan sommaren 2014 då Ice Bucket Challenge blev en viral succé och ledde till att mångmiljonbelopp samlades in till ALS-forskningen har intresset för den obotliga nervsjukdomen ökat och allt fler engagerar sig i kampen mot den dödliga sjukdomen. På den internationella ALS-dagen, den 21 juni, har Lisa Kriga sprungit och cyklat sammanlagt 130 mil, med målet att samla in pengar till forskningen men också öka medvetenheten om ALS.

När Lisa Krigas farbror drabbades av ALS förra året bestämde sig Lisa för att samla in pengar till Hjärnfondens forskning. Sedan 28 maj har Lisa Kriga sprungit och cyklat mellan fem städer i Sverige där det bedrivs ALS-forskning; Göteborg, Örebro, Stockholm, Uppsala och Umeå. Även om hon kommer avsluta sina resa genom Sverige vid Umeå universitetssjukhus på den internationella ALS-dagen den 21 juni, kommer insamlingen fortgå.

Det jag vill åstadkomma med den här insamlingen är inte bara att samla in pengar till forskningen, utan även göra fler människor medvetna om sjukdomen och hur viktigt det är att fler bidrar till ALS-forskningen, säger Lisa Kriga.

Men Lisa är inte ensam om sitt engagemang.I slutet av april arrangerade ett par unga tjejer i Knislinge, i nordöstra Skåne, en auktion och artistgala som samlade in närmare en halv miljon kronor. En av tjejerna representerar den släkt i Göinge som drabbats hårt av ALS. Och allt fler drar igång egna insamlingar.

När det gäller engagemanget för ALS-forskningen kan vi se en markant ökning sedan Ice bucket Challenge slog igenom 2014. Om vi jämför första halvåret 2016 med 2015 års resultat har insamlingen redan ökat med 258 procent. Och det är fantastiskt och se så många enskilda personers engagemang till förmån för ALS-forskningen, för mer forskning behövs för att bekämpa och hitta botemedel mot den svåra sjukdomen, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Epidemiologisk forskning om ALS har gamla traditioner i Sverige och det pågår en rad olika forskningsprojekt runt om i Sverige där man studerar hur faktorer i miljön, levnadsvanor och genetiska faktorer påverkar hur sjukdomen uppstår.

Om Ice Bucket Challenge
Sommaren och hösten 2014 hällde ett stort antal kända och okända människor hinkar med isvatten över sig och bara i Sverige nämndes fenomenet 32 000 gånger i sociala medier, förutom Facebook. Över 31 000 personer Sms:a sina gåvor till ALS-forskningen vilket möjliggjorde att Hjärnfonden kundedela ut 4 miljoner till valda projekt. 3 miljoner gick till forskaren Peter Andersen, professor i neurologi vid Umeå universitet, för forskningsprojektet MinE. Det är ett europeiskt samarbetsprojekt med syfte att hitta nya sjukdomsanlag och ärftliga anlag som skyddar mot ALS.

En av de första insamlingskampanjerna som Hjärnfonden genomförde när de grundades för drygt 20 år sedan var till just till ALS och minnet av Maj Fant. Under årens lopp har Hjärnfonden kunnat dela ut mer än 30 miljoner kronor till ALS-forskningen.

Hälsa
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login