Höjd pension för närmare 33 000 pensionärer i Örebro län med nytt S-förslag

Av på 8 april, 2022
Arkivbild

Den socialdemokratiska regeringen föreslår att en ny skattefri förmån, ett så kallat garantitillägg, ska införas till pensionärer med låga inkomster. Reformen ger en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Totalt får en miljon pensionärer förstärkt ekonomi med i genomsnitt mer än 750 kronor per månad.

I Örebro län skulle det innebära att närmare 33 000 pensionärer får höjd pension.

– Vi menar allvar med att ta tillbaka kontrollen över välfärden och säkerställa att alla har en pension som går att leva på. Pensionerna måste höjas. Med vårt förslag om garantitillägg får en miljon pensionärer mer pengar i plånboken. Det handlar om respekt, säger Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Socialdemokraterna har under de senaste åren infört ett flertal förändringar på pensionsområdet, som medfört att inkomsten för pensionärer höjts, men det finns fortfarande behov av ytterligare ekonomiska förbättringar. Alla i Sverige har rätt till en ålderdom i ekonomisk trygghet.

– Det här är bra politik på riktigt. Frågan avgörs i riksdagen i juni och än har inte Moderaterna och Sverigedemokraterna tagit ställning. Vårt budskap är dock tydligt. Sveriges pensionärer förtjänar respekt. Vi måste höja pensionerna nu, säger Tobias Baudin, partisekreterare (S).

3 av 4 som får garantitillägget är kvinnor

Nära hälften av pensionärskollektivet kommer att få del av det föreslagna garantitillägget. Större delen av den här gruppen – 3 av 4 – är kvinnor. Därför bidrar garantitillägget till att minska pensionsgapet mellan män och kvinnor. Den genomsnittliga disponibla inkomsten för alla pensionärskvinnor kommer att öka med 500 kronor per månad. 64 procent av alla pensionärskvinnor får mer pengar i plånboken.

Örebro län 32694
Lekeberg 1 191
Laxå 766
Hallsberg 2 065
Degerfors 1 431
Hällefors 666
Ljusnarsberg 818
Örebro 13 683
Kumla 2 371
Askersund 1 866
Karlskoga 3 693
Nora 1 397
Lindesberg 2 748

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Socialdemokraterna

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in