Höjd pension och sänkt skatt är välbehövligt – men skatteklyftan finns kvar

Av på 21 september, 2020
Arkivbild

Flera satsningar som gynnar landets pensionärer, men skatteklyftan består. Så sammanfattar PRO:s ordförande Christina Tallberg statsbudgeten för 2021 som presenterades idag.

I budget för år 2021 finns flera förslag som påverkar pensionärers plånböcker. Ett inkomstpensionstillägg som höjer pensionen med som mest 600 kronor i månaden, sänkt skatt för personer över 65 år och en generell inkomstskattesänkning. Samtidigt föreslås en ytterligare skattesänkning för alla som arbetar, vilket innebär att skatteklyftan mellan lön och pension ska finnas kvar till 2023.

– Höjd pension och sänkt skatt är välbehövliga förstärkningar av många pensionärers ekonomi. Men PRO har kämpat för att den orättvisa skatteklyftan ska tas bort sedan 2007 och vi är mycket besvikna över att den kommer att finnas kvar, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO. Pension är uppskjuten lön och PRO kommer att fortsätta att kämpa för att den ska beskattas så.

PRO noterar att Pensionsgruppen kommer att fortsätta att diskutera och analysera pensionsavgiftens storlek, det vill säga hur mycket pengar vi ska betala in till pensionssystemet.

– Inkomstpensionstillägget är ett steg i rätt riktning men löser inte grundproblemet med att människor inte kan leva på sin pension. Den allmänna pensionen måste höjas genom att vi ökar inbetalningarna till pensionssystemet.

Coronakrisen har blottlagt de strukturella bristerna i äldreomsorgen på ett brutalt sätt och det är tydligt att nedskärningarna har gått för långt. PRO välkomnar därför att äldreomsorgen i ett första steg tillförs ett permanent statsbidrag på fyra miljarder kronor årligen. Dessutom förstärks det så kallade äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor.

– Vi hoppas att kommunerna tar hjälp av oss i PRO och de andra pensionärsorganisationerna för att få fram en äldreomsorg värd namnet, säger Christina Tallberg. Vi har kunskapen och delar gärna med oss till exempel i de kommunala pensionärsråden.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa PRO – Pensionärernas Riksorganisation

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in