I veckan får familjer en livsviktig present

By on 23 maj, 2023
Suicide Zeros bok Livsviktiga snack.
Bild: Suicide Zero

I veckan får 117 298 familjer en livsviktig present, nu landar Suicide Zeros bok Livsviktiga snack i brevlådan hos 117 298 familjer runtom i landet där det bor en nioåring.

Boken ger föräldrar verktyg och kunskap så att de tillsammans med sina barn kan öva på att sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår – något som ökar chanserna till en god psykisk hälsa genom livet. Hittills har boken skickats ut till fler än 350 000 hushåll.

Forskning visar att barn som kan prata om känslor mår bättre. Det är en av de viktigaste skyddsfaktorer som finns, och minskar risken för allt från frånvaro i skolan och missbruk till depression och självmord längre fram i livet.

Boken är framtagen av organisationen Suicide Zero i samråd med ledande barnpsykologer, psykiatriker, läkare, kuratorer och forskare.

– Det senaste åren har vi sett många tecken på att allt fler barn och unga upplever besvär med sin psykiska hälsa. Som vuxna har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att våra barn och unga utrustas med de verktyg som behövs för att möta livets utmaningar. Livsviktiga snack är ett exempel på att det inte behöver vara så komplicerat att komma igång, säger Anna Matzinger, projektledare för Livsviktiga snack på Suicide Zero.

Initiativet Livsviktiga snack lanserades år 2020. Hittills har boken skickats ut till fler än 350 000 familjer i Sverige. Dessutom har intresset från de som jobbar med barn, från BUP och ideella organisationer till lärare och elevhälsa, varit stort.

– Det har visat sig att Livsviktiga snack fyller ett stort behov, som faktiskt var ännu större än vi trodde. Vi vuxna har förstått att vi behöver vara med och rusta våra barn för livet, men vi vet inte alltid hur vi ska göra det. Livsviktiga snack ger oss kunskapen och peppen vi behöver för att komma igång, säger Anna Matzinger.

Uppdaterat innehåll och kortversion på flera olika språk

Sedan projektets start har boken och sajten uppdaterats med många nya tips och övningar. Boken finns också på enkel svenska (i pdf-format) och som kortversion på arabiska, engelska, och somaliska.

På sajten livsviktigasnack.se finns allt material i boken samt en ständigt växande kunskapsbank med tips, kunskap och praktiska övningar – gratis för alla nyfikna.

Projektet Livsviktiga genomförs med stöd bland annat Allmänna arvsfonden och Tim Bergling Foundation.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Suicide Zero

You must be logged in to post a comment Login