Idrottsgalan & Radiohjälpen startar insamling för psykisk hälsa

Av på 18 december, 2020

Psykisk ohälsa är en av våra största folksjukdomar. Var sjätte svensk har nedsatt psykiskt välbefinnande enligt Folkhälsomyndighetens senaste mätning 2018 (Folkhälsomyndigheten, Lägesrapport 2018, Psykisk hälsa och suicidprevention). Det finns en risk att covid-19 dessutom bidrar till ytterligare ökad psykisk ohälsa. 

Idrottande och fysisk aktivitet har bevisad positiv effekt på människors mentala hälsa och viss forskning visar till och med att fysisk aktivitet kan vara lika effektiv mot depression som läkemedel och terapi (Faskunger och Sjöblom, FoU-rapport 2017-1, Idrottens samhällsnytta).

Nu startar Idrottsgalan och Radiohjälpen insamling av medel till organisationer och aktiviteter i Sverige där idrott används för att motverka psykisk ohälsa.

– Psykisk ohälsa har blivit något av en osynlig folksjukdom, och kan utgöra ett hinder för människors möjlighet att leva ett gott liv. Radiohjälpen vill bidra till ett engagemang som gör verklig skillnad genom en så positivt kraft som idrotten. Ett varmt tack till er som bidrar till insamlingen, säger Kristina Henschen, Generalsekreterare Radiohjälpen.

– Idrotten har en viktig samhällsroll som förebild, inspiratör, och gränsöverskridande mötesplats. Det vill Idrottsgalan vara en del av och visa att idrott är mer än bara idrott, säger Stephan Rimér, Idrottsgalan.

Insamlingsstart 21 december 2020.
Insamlingen startar den 21 december i samband med att omröstningen på Radiosportens Jerringpris inleds. Allmänheten bidrar till insamlingen genom att telefonrösta på Jerringpriset (samtalet kostar 9,90 kr/samtal, där 9,20 kr går till Radiohjälpen). Det är också möjligt att skänka valfritt belopp till Radiohjälpens pg 901950-6 eller swisha till 90 1950 6, märk betalningen ”Idrott”.

Insamlingen summeras den 18 januari i samband med att omröstningen på Jerringpriset avslutas under den direktsända Idrottsgalan.

– Radiosportens Jerringpris är folkets pris och har alltid fått spegla publikens engagemang och kärlek till idrott. Därför tycker vi det känns extra roligt att det engagemanget nu även kan leda till något gott, säger Markus Boger, redaktionschef Radiosporten.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Radiohjälpen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in