Jakten på Årets bästa kokböcker

Av på 26 september, 2021
Foto: Per Erik Berglund

Böcker säljer bättre än någonsin. Bokförsäljningen ökade under 2020 med fem till tio procent i många länder, och kokböckerna gick ännu bättre, världen över. Den internationella tävlingen Gourmand Awards är på jakt efter bidrag till Årets kokbok 2021 och ställer ut böcker från hela världen i Karlskoga.

Edouard Cointreau kommenterar utvecklingen i världen

Den mest intressanta nyheten är att bokförsäljningen nu 2021 fortsätter att öka jämfört med 2020.

För de första sex månaderna 2021, jämfört med 2020, ökar försäljningen av böcker i allmänhet +44% i Spanien, +43,4% i Frankrike, +34, 9% i Italien. Detta leds av en kraftig ökning av kokböcker, i genomsnitt över hela världen dubbla tillväxttakten jämfört med boksektorn i stort. 

Edouard Cointreau, grundare och president för Gourmand Awards kommenterar:

– Det här är oöverträffat på över 25 år. Pandemin fick människor att läsa igen, och dessutom ta nya kokböcker med in i köket.

Kändiskokböcker och storsatsning från Prins Harry och Meghan

Stora nya kokböcker lanseras överallt, ofta av internationella eller lokala kändisar. Emine Erdogan, hustrun till Turkiets President, lanserade en kokbok med traditionell turkisk mat den 5 september. Detta tillsammans med de bästa kockarna i Turkiet. I Peru har kändisen Pia Capello redan sålt mer än 12.000 exemplar av sin nylanserade kokbok. En kommande lansering i USA och Kalifornien från Prins Harry och Meghan väntas på med spänning i branschen.

Comeback från bestseller-författare

Bästsäljande författare kommer tillbaka. Efter många år utan någon ny kokbok lanserade Claudia Roden ”Med” i Storbritannien den 2 september. En bok med 120 nya medelhavsrecept skapade under pandemin. Detta är goda nyheter för många, eftersom Claudia Roden sålt över 14 miljoner kokböcker i hela världen det senaste halvseklet. Jamie Oliver släppte samma dag sin nya kokbok ”Together”, ett ledord under pandemin.

Hållbarhet och kvalitet

– Kokböckernas höga kvalitet är långt viktigare än mängd och försäljningssiffror. Du kan se det i vår utställning Sustainable Gastronomy på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga. Här finns mer än 700 böcker från 63 länder, säger Pelle Agorelius, som är en av totalt fem jurymedlemmar i den internationella juryn för den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards samt Curator för utställningen som arrangeras av Gourmand Awards och Hallbars Sustainability Research Institute på Alfred Nobels Björkborn, Nobelmuseet i Karlskoga.

Svenska förlag erbjuds nu att skicka sina nya kokböcker för året, för att ingå i utställningen. Den pågår fram till den 21 oktober, Alfred Nobels födelsedag. Samtidigt kommer de nya svenska mat-och dryckesböckerna att delta i Årets kokbok i Sverige tillsammans den internationella tävlingen Gourmand Awards. Tidsfrist för bidrag är den 15 november.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Pelle Agorelius AB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in