Kraftigt ökad e-handel med hälsoprodukter inte utan risker

By on 23 september, 2021
Arkivbild

Svenskarnas e-handel har ökat kraftigt. Bara apotekshandeln har ökat med 100% de senaste fyra åren. Undersökningen E-barometern som publicerades nyligen visar också att det är främst äldre personer som börjat köpa hälsoprodukter online. Det är viktigt att känna till att det finns vissa risker med att köpa läkemedel på nätet.

– E-handel är i grunden något positivt, och vi förstår att det har ökat tillgängligheten för många personer under coronapandemin, säger Susanne Zakrisson, Läkemedelsverket. Men det är viktigt att veta att det finns risker med att köpa från oseriösa aktörer eftersom man kan få hem läkemedel som inte är kontrollerade och godkända. Om man handlar från aktörer som inte är lagliga så vet man inte vad man får. Det går inte heller att se på en medicin om den är äkta.

Allt fler köper mediciner på nätet

E-barometern presenterar svenskarnas e-handel det senaste kvartalet. Det senaste året har apotekshandeln ökat med 16%. De flesta svenska aktörer som säljer läkemedel är godkända apotek eller registrerade försäljningsställen.

– Det finns en EU-gemensam symbol som visar vilka handlare som får sälja läkemedel på internet. Symbolen finns på alla lagliga webbplatser som säljer medicin med leverans inom EU, säger Annika Babra, Läkemedelsverket.

EU-symbol för lagliga läkemedelsförsäljare på nätet
 
Webbplatser som säljer mediciner utan tillstånd kan sälja piratkopior, spetsade produkter och produkter som liknar mediciner, utan krav på recept. Försäljarna försöker att se seriösa ut och skriver att de har legitimerade läkare och godkända apotek fast det inte är sant. Stöter man på formuleringar som ”Recept inget krav” eller ”No prescription required” så är det ett varningstecken.

Tre tips till dig som köper läkemedel på nätet

  • Titta efter apoteksloggan – om den finns och är klickbar så är det ett godkänt apotek
  • Marknadsförs medicinen som ett mirakelmedel? Det är ett varningstecken.
  • Rådgör alltid med din läkare om du har behov av en receptbelagd medicin. Köp inte receptbelagda läkemedel på nätet även om du har ett tidigare recept på läkemedlet.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login