Krångliga regler gör att småföretagare fastnar i startgropen

Av på 8 oktober, 2019

Hur mycket moms ska du betala? Vad har du tänkt ta ut i lön? Hur många anställda ska du ha? Dessa frågor kan du som företagare behöva besvara till myndigheterna innan du ens kan starta ditt företag. Svarar du fel eller otillräckligt kan det leda till böter.

– Många företagare ger upp innan de ens kommit igång, reglerna kring företagande är helt enkelt för komplexa och språket för akademiskt, säger Lars Strömberg, egenföretagare och styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund.

För att samhället ska kunna växa och fler personer ska få en chans till arbetstillfällen är Sverige beroende av småföretagare. Småföretagarnas Riksförbund ser däremot en trend att allt fler företagare fastnar redan i startgropen och att många ger upp på grund av alla de krångliga regler och lagar som finns att förhålla sig till. Utöver det komplexa och akademiska språkbruket som används i olika lagtexter riskerar du också att bli bötfälld även för små snedsteg – något som kan leda till en ekonomisk kris för den lilla företagaren. Lars Strömberg, som länge varit egenföretagare själv, menar att reglerna och lagarna är skrivna av jurister för jurister och att det därför inte är så konstigt att entreprenörer snubblar på alla krångliga termer och komplexa uttryck.

– Det är så otroligt lätt att göra fel, när det borde vara tvärtom. Det ska vara lätt att göra rätt. Alla företagare vill ju göra rätt och gör ofta sitt yttersta för att klara det. Myndigheternas komplicerade språkbruk leder till en otrolig orättvisa och blir en klassfråga. Hur ska till exempel nyanlända entreprenörer, som har fantastiska idéer och ett brinnande engagemang för att driva företag, ens komma igång om de börjar med att fastna i det språkliga, säger Lars Strömberg.

Frizon från komplicerade regelverk
För att fler företagare ska komma igång med sina verksamheter är Småföretagarnas Riksförbund positiva till en så kallad frizon för snedsteg när det kommer till krångliga regler. Under det första året som företagare ska du helt enkelt vara fri från böter eller extra avgifter som kan tillkomma för att du oavsiktligt angett fel siffror eller fyllt i fel ruta. Idag måste alla företag, oavsett gamla eller nystartade, följa samma lagstiftning. Du som startar upp ett helt nytt bolag måste lära dig att sköta verksamheten, få in kunder och hantera kundrelationer samt sköta bokföring och annan administration – dessutom ska du redan från din första dag snabbt lära dig alla komplicerade regelverk. Resultatet blir att företagare lär sig reglerna gradvis och därför riskerar att bli lagbrytare sin första tid som företagare.

– Under det första året borde företagare enbart behöva anpassa sig till en rad grundläggande regler för att på längre sikt anpassa sig till de mer avancerade regelverken. Om din företagsresa börjar med att du blir bötfälld för ett snedsteg, då tappar du ganska snabbt suget. Småföretagare behöver vattnas för att frodas, inte få käppar i sina hjul. Om myndigheterna ger företagarna en ärlig chans att lyckas, då kommer de att ge tillbaka till samhället, säger Lars Strömberg.

Kom igång med Start-paketet
Tidigare i år lanserade Småföretagarna sitt erbjudande Start-paketet. Erbjudandet är en trygghet för alla som är precis i början av sitt företagande. Det innehåller bland annat en personlig mentor som kan ge dig stöd och råd när det kommer till krångliga regelverk. Att ha en mentor kan vara effektivt om du själv inte har ett utbrett kontaktnät.

– De företagare som klarar av att hantera alla krångliga och komplicerade regelverk har ofta kontakter som kan hjälpa till. Vi vill erbjuda den här tryggheten till entreprenörer som vill lära sig mer och kunskapen kan vara en drivkraft till att ta sig igenom de första svåra åren, avslutar Lars Strömberg.

Det här ingår i Start-paketet:
Enkelt – bokföring, fakturahantering, avtalsmallar
Tryggt – företagsförsäkring, mentor, juridisk rådgivning
Lönsamt – hemsida, rabatter och erbjudanden

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in